0

П роектонаредбата за задължително включване на биохрани в обществените поръчки за доставка в училища, детски градини, болници и държавни учреждения е така написана, че вместо да стимулира родните биостопани, заплашва да ги смачка от внос на екохрани.

За това предупредиха българските производители на органични продукти по време на 8-ата международна конференция „Биологичното производство – предизвикателства и тенденции” в Пловдив, организирана от Българска асоциация „Биопродукти”, фондация „Биоселена” и с подкрепата на Министерството на земеделието и храните (МЗХ). Една от най-разгорещените дискусии предизвика проектонаредбата, която представи Христо Стоев от Министерството на околната среда и водите. При съставянето на документа водещо е ековедомството със съдействието на Агенцията по обществени поръчки, но е имало и допитване до Министерството на земеделието и храните.

Признание

Христо Стоев обаче призна, че текстовете са написани, без да има предварително проучване на количествата и видовете продукти, които българските биоземеделци произвеждат. Той допълни, че авторите са се водили от целите на климатичните политики на ЕС, а не от това да бъде стимулирано българското биоземеделие. Според него и представителката на Агенцията за обществени поръчки се намираме в свободен пазар и ако количествата биокартофи, мляко, плодове и зеленчуци не могат да се намерят у нас, те ще бъдат внесени.

Процент

Според проекта на Наредба за екологичните изисквания към определени продукти, предмет на обществени поръчки (НЕИОППОП), списък с биохрани задължително ще бъде включен в обществените поръчки за доставки на детски градини, болници, училища и други обществени заведения. Очаква се за първи път това да се случи тази есен, като органичните продукти трябва да са 2% от общите количества храни. Всяка година процентът ще се увеличава, докато през 2031 г. съотношението ще достигне 10%. Ако българските биостопани не могат да осигурят необходимите количества, то доставчиците, спечелили търговете, могат да си ги набавят от други страни, става ясно от текстовете.

Кетъринг

Дейностите са от три части – доставка на храна, кетъринг услуги и вендинг машини. Продуктовата група включва директно снабдяване с храна и снабдяване с кетъринг услуги (вътрешни ресурси/съоръжения или аутсорсинг чрез фирма за кетъринг по договор).

В нормативния текст е записано, че храните могат да се доставят директно от производители, търговци на едро или вносители или могат да бъдат част от услугата, предоставяна от фирмите за договорни кетъринг услуги. Биопроизводителят Йордан Йорданов предупреди, че с така написания документ се дава пълна свобода на търговците да доставят от другите страни биохрани и това направо ще смачка родните земеделци.

Списък

Списъкът с биохрани, които ще бъдат включени в обществените поръчки, включва няколко групи храни. Те са мляко и млечни продукти, месо и месни продукти, риба и рибни продукти, масла и мазнини, зърнено-житни храни и храни на зърнено-житна основа, варива. Зеленчуците и плодовете са сурови, консервирани, замразени, изсушени, ферментирали, под формата на сокове. Присъстват още захар, захарни и шоколадови изделия, мед, ядки и маслодайни семена.

Искат 70% от плодовете и зеленчуците да са родни

Божидар Петков, председател на производителите на малини и ягодоплодни, поиска гаранция в наредбата, че поне 60-70% от купените за училищата подове, зеленчуци и мляко да са български. Той обясни, че тези текстове все още са непопулярни сред нашите производители и може да се окаже, че те не са готови с количествата за тазгодишните търгове. Това ограничение да се ползва поне докато всеки от стопаните прогнозира какво и колко ще отглежда следващите години, така че да може да се изпълни изискването за проценти. В противен случай отново нашите стопани ще останат извън играта, каза Петков.

Албена Симеонова, която произвежда биовина, отбеляза, че колегите й в Австрия са включени в продуктовата листа за търговете, но българските биовина не фигурират в нея. Според Маньовска от Агенцията за обществените поръчки вината и спиртните напитки не се ползват в училища и болници, но обеща да се направи преглед в тази посока, защото има и други бюджетни възложители. Тя уточни, че става дума за над 5300 възложителя като училища, детски градини, болници, но и други бюджетни институции.