0

Г азовите емисии от преживни животни като говедата е големият източник на парниковия газ метан след човешката дейност.

Решенията за справяне с проблема с емисиите от селското стопанство включват иновативни приспособления, които улавят метана от оригването на кравите и го превръщат в реално време във въглероден двуокис.

В края на миналата година близката до австрийското дясно крило медия Exxpress обяви, че слагането на такива маски на добитъка ще бъде част от Зелената сделка на Европейската комисия. Това накара евродепутатката Аника Бруна от Франция да попита ЕК дали планира да направи тези приспособления задължителни за европейските животновъди.

Отговор

„Комисията не планира да се слагат маски на кравите“, отговори наскоро еврокомисарят по земеделие Януш Войчеховски, съобщава Евронюз.

Полският еврокомисар потвърдил, че през 2019 г. ЕС е превел 50 000 евро на британския стартъп Zelp Ltd да разработи патентовано устройство във формата на халка за носа с цел да се намалят емисиите от метан от добитъка.

Сумата е била изплатена в контекста на европейската програма „Хоризонт 2020“. Тя възлиза на 70% от цялостната стойност на проекта и няма нищо общо със законодателните инициативи на Брюксел, подчертава Войчеховски.

Награда

През 2022 г. иновативният дизайн на маската срещу оригване на Zelp спечели награда в размер на близо 60 000 евро с подкрепата на британския крал Чарлз III, за да може да се развие идеята в бъдеще.

Евродепутатката отбеляза, че подобна технология е в разрез с хуманното отношение към животните. В отговор еврокомисарят признава, че влиянието на маската върху кравите не е обхванато от оценката за въздействието на Европейската агенция по безопасност на храните след преразглеждането на законодателството на ЕС за хуманно отношение към животните.

Войчеховски посочва, че са налице други технологии, които могат ефективно да се приложат с цел намаляване на емисиите метан от преживните животни. Той дава като примери промяна в диетата и слагането на добавки към храната на добитъка.

Ензим

През 2022 г. Европейската комисия одобри хранителна добавка, разработена от нидерландската компания Dsm, която потиска ензима, предизвикващ отделянето на метан в търбуха на говедата. Тази добавка намалява емисиите с около 30% при млечните крави и с почти 90% при месодайните говеда.

Протестите промениха плановете

Първият опит да се сложат ограничения върху емисиите парникови газове от селскостопанския сектор бе направен от Еврокомисията през 2022 г. с предложението за преразглеждане на т.нар. Директива за емисиите от промишлеността. Европейските законодатели обаче охладиха първоначалните планове и решиха да изключат животновъдните ферми от политическата сделка, постигната миналия ноември. По същия начин селскостопанските емисии бяха премахнати от целите за намаляване до 2040 г., представени от Комисията преди дни след протестите на фермерите в цяла Европа.