0

З асилено търсене на дронове, с които да се извършват агротехнически мероприятия, се наблюдава заради дъждовната пролет.

Това споделиха вносители на такава техника по време на изложението „Интер дрон експо“ в София.

„Интересът е много голям. Тази година е дъждовна и наземната техника има много сериозен проблем да свърши работа в момента, защото непрекъснато вали. А нещо, което не се интересува от калта в полето, е страхотно решение за всички земеделци. Все повече ще виждаме дронове в полетата. Интересът расте всеки месец. Такова събитие като дъждовна пролет насочва вниманието на земеделците в тази посока“, разказа пред „Телеграф“ Камен Инджов, регионален представител на фирма, която от 20 г. работи на пазара в областта на прецизното земеделие. Фирмата внася техника като автопилоти за трактори или самоходни машини от цял свят, а специално дроновете – от Китай. В момента компанията има 20 работещи дрона в полетата.

Фактори

Цената на един летателен апарат е в диапазона на 20-30 хиляди евро, като тя зависи от конфигурацията – колко батерии ще има, ще има ли станция за точност и т.н.

Дроновете работят с батерии и могат да се използват както за разпръскване на семена, така и за пръскане с препарати. Може да се ползват и за торене и разпръскване на микрогранули. Апаратите са автономни. Това означава, че е прави летателен план, като параметрите се задават чрез приложение – какви са границите на полето, има ли някакви препятствия, с каква скорост ще се движи машината и т.н. „Не се изисква да имате някакви много специфични умения. По време на полета сте по-скоро наблюдател на процеса. Машината работи с висока точност и вие само наблюдавате да няма някакво събитие, на което да реагирате“, обяснява Инджов.

Обучение

По българското законодателство обаче дронът трябва да се регистрира като летателен апарат, а операторът да мине курс и да получи сертификат от Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация“. Фирмата пък прави обучение за конкретния вид машина.

Един и същи дрон може да се ползва както за пръскане, така и за разпръскване на семена, само се сменя конфигурацията. При пръскането машината обработва 100 декара за час. При засяването нещата са идентични. Само че не се задават литри на декар, а килограми на декар, които да бъдат разпръснати на полето. За да се постигне ефективност, дроновете са подходящи за засяване на дребносеменни култури с не много висока норма на сеитба, например 3-5 килограма на декар. Иначе могат да се ползват за всякакви култури, но при тези с висока норма, засяването би било бавно.

Възможност

Дроновете се използват най-често от зърнопроизводителите, подходящи са за засяване на ориз, на покривни култури. Възможността за закупуването им като земеделска техника е заложено и в Плана за възстановяване. В момента най-често се използват за разпръскване на семена, но в бъдеще основното им приложение ще е пръскането, убеден е Инджов.

Измислиха изкуствени пчели за опрашване

Дроновете могат да намират приложение в почти всеки сектор на икономиката. Но използването им в земеделието отбелязва истински бум. Според някои изследвания, пазарът на земеделски дронове се очаква да нарасне от 1,2 млрд. долара през 2019 г. на 4,8 млрд. долара през 2024 г. Смята се, че използването на решения за прецизно земеделие в стопанствата може да увеличи добива с 5%. В селското стопанство дроновете се използват за мониторинг на реколтата и събиране на данни от полетата, за разпръскване на семена, торове или препарати за растителна защита. А най-новите иновативни решения на японски и нидерландски учени са малки дронове-пчели, които опрашват културите.