0

Ц икламата има репутация на доста капризно растение. Не са малко домакините, които са останали разочаровани, когато есента внесат любимото си растение от терасата в стаята и то загине.

Но с правилните грижи можете да се радвате на ярките цветове дълго време.

Има около 23 сорта циклама, които цъфтят по различно време. През зимата в търговската мрежа е най-вероятно да видите Персийска циклама. Тя цъфти в късната есен, зимата и ранна пролет.

От своя страна персийската циклама също има разновидности. Тя цъфти в различни нюанси на червеното, цикламеното, бялото.

Хабитат

В своя естестен хабитат, който се простира от Гърция до Турция, Либия, Алфир и Тунис, персийската циклама е многогодишно растение. Тя расте на скалисти хълмове и в иглолистни гори. Цъфти от началото на зимата до ранна пролет. През лятото изпада в покой, за да оцелее в горещия климат и при високите температури на Средиземноморието.

Персийската циклама обича ниските температури. Първият съвет за успешно отглеждане е да нагласите предпочитаната от растението температура, докато то цъфти. В природата цикламата расте на сянка. Предпочита места, които са хладни и влажни през зимата, но не обича мраз. Затова е хубаво да й осигурите подобни условия и вкъщи. Затова й намерете светло място, но не с директна светлина.

Баня

Цикламата ще се чувства добре на влажно място, като банята и кухнята. Намерете такова, където температурите не са по-високи от 20 градуса през деня. През нощта, ако живакът падне до 10 градуса, вашата циклама ще се чувства щастлива.

Ако стане твърде топло, цветовете ще увехнат преждевременно, а листата ще започнат да пожълтяват. Ако процесът започне, за съжаление, той не може да бъде прекратен. Ако това се случи, изкопайте грудките. Дръжте ги на хладно и сухо място и ги засадете отново следващата есен.

Въпреки това не прекалявайте със студа. Растенията, закупени от магазина, не обичат температури под 4,5 градуса.

Вода

Като всяко друго грудково растение, цикламата не обича твърде много вода. Една от най-големите грешки при отглеждането й е да я преполиваме. Преди закупуването й в магазина е добре да проверим почвата. Ако тя е подгизнала, не вземайте такова растение.

Цикламата ще ви подскаже, че има нужда от повече вода, когато цветовете и листата й започнат да капят. Засушаването е също толкова вредно, както преполиването. Не е добра идея да я оставяте в твърде суха и в твърде влажна почва. Поливайте към ръба на саксията, избягвайте грудката. Правете това, когато почвата е суха на допир.

Поливане

Никога не поливайте отгоре върху короната. Избягвайте да намокряте листата. Вместо това, внимателно ги повдигнете, за да излеете водата. Най-добрата практика е да накиснете в съд с вода саксията за няколко минути. След това оставете водата да се оттече, преди да сложите растението на мястото му.

Цъфтеж

Обикновено цикламата цъфти в продължение на месец. При подходящи условия цъфтежът може да продължи до шест седмици.

След края на цъфтежа, листата пожълтяват и почти едновременно окапват. Това не означава, че растението умира, то просто изпада в покой. Това е нужно, понеже в естествения му хабитат то трябва да се отърве от наземната си част, за да оцелее в топлия средиземноморски климат.

Когато растението изпадне в покой трябва да спрете с поливките. Изкопайте грудката, сложете я в хартиена торбичка и я дръжте на хладно, сухо и тъмно място. Можете да оставите грудките в почвата и да сложите саксията в хладна и тъмна стая като мазе, таван или гараж. Там тя ще изкара остатъка от лятото.

Грудката се засажда наново през есента. Ако остане в саксията, можете да поливате от време на време, за да не стане много твърда почвата.