0

В секи стопанин с домашни кокошки, които гледа в задния двор, с нетърпение гледа в гнездата на пернатите, очаквайки те да го зарадват с така чаканото яйце. В крайна сметка, именно за това отглеждаме птици!

Няма нищо по-обезкуражаващо от това да виждаме гнездата ден след ден празни. Първата ни мисъл винаги е, че нещо лошо се случва с пернатите. Временното прекратяване на снасянето може да е сигнал за здравословни проблеми, но в повечето случаи причината е по-малко сериозна.

Намаляването на яйцеснасянето е важен индикатор за здравето на стадото. Знаейки коя кокошка колко снася е важен белег за нейното състояние. Ако имате малко стадо, не е трудно да проследявате това. Но при по-голямо стадо трябва да си водите бележки.

Ето и някои от основните причини за спад в яйцеснасянето.

Възраст

Първата е, че кокошките не са достигнали зрялост. Новоизлюпените стопани винаги се притесняват, че техните ярки още не са почнали да снасят. Чакали сте търпеливо пилетата да се превърнат в кокошки, но гнездата продължават да стоят празни и това е!

Младите кокошки или ярките започват да снасят на възраст 18-22 седмици или на около 6 месеца. С наближаването на 18-атата седмица стопаните започват да се изнервят. Успокойте се, защото роля играят и други фактори, освен възрастта. Можете да стимулирате младите кокошки, достигнали зрялост, да започнат да снасят, като поставяте дървено или керамично яйце в гнездата. Не ги пришпорвайте, ако са все още твърде млади.

Храна

Втората причина за спиране на яйцеснасянето е недохранването. Както всички останали живи същества, кокошките имат нужда от добра храна, за да са добре. Ако пернатите нямат добра диета и достъп до прясна вода, яйцеснасянето спада. Достъпът до прясна вода е ключов фактор. За да произвеждат яйце на всеки 24-26 часа, кокошките трябва да имат високопротеинова диета. Затова осигурете прясна вода на стадото и я сменяйте редовно. Кокошките трябва да имат достъп до вода вътре и вън от курника. Имайте предвид, че пернатите имат нужда от високопротеинови храни, като ларви на мухи или тиквени семки. Не забравяйте и да им осигурите източник на калций, като счукани мидени черупки.

Линеене

Третата причина за спад на яйцеснасянето е линеенето. Това е периодът, в който кокошките си сменят оперението. Като правило, по време на линеене, докато сменят перата си и докато не им пораснат нови, птиците спират да снасят. Първото линеене настъпва, когато кокошките навършат 18-месечна възраст. След него процесът се повтаря всяка година. Обикновено линеето се случва наесен, но това може да стане и през пролетта. То продължава от 8 до 16 седмици. Какво да правим? Бъдете търпеливи. Изкарването на нови пера изисква голямо количество протеин и именно поради тази причина кокошките спират да снасят. Добавете в менюто им повече протеини. До няколко седмици кокошките ще имат ново оперение и отново ще пълнят гнездото с яйца.

Промени

Четвъртата причина за пауза в яйцеснасянето са сезонните промени. Светлината е ключов фактор. Кокошките имат нужда от светлина около 16 часа на ден, за да снасят редовно яйца. Затова със скъсяването на деня, яйцата в гнездата намаляват. През есента и зимата можете да увеличите производството, като добавите в курника изкуствено осветление с таймер. Важно е да изберете лампи, които не отделят топлина, за да предотвратите риска от пожар.

Много стопани обаче предпочитат да не слагат изкуствено осветление, за да дадат така необходимия покой на птиците през по-студените месеци. Все още има спорове дали таково осветление е необходимо и дали то в крайна сметка не води до по-малко снасяне на яйца през жизнения цикъл на кокошката, заради стреса от това да не се съобразяваме с цикличността на сезоните.

Чувствителни

Петата причина може да е стрес. Кокошките са чувствителни и всяка промяна в заобикалящата ги среда може да сложи пауза на снасянето им. Това се случва например, ако вкарате в стадото нови попълнаения. Или пък, ако преместите курника или промените драстично диетата им. Тези неща са достатъчно стресиращи за птиците, за да ги накарат да спрат да снасят. Дори екстремното време може да им се отрази. Имайте това предвид, когато настъпят горещини през лятото или мраз през зимата. По същият начин действа и заплахата от хищници. Затова обръщайте внимание на външните фактори, които притесняват стадото. Разбира се, някои неща не могат да бъдат избегнати. Затова помнете, че понякога е нужно да дадете малко време на пернатите да се приспособят към новите условия, за да продължат да снасят. Можете да помогнете, когато по време на най-горещите летни дни осигурявате лакомства на кокошките, а за зимата изолирате добре курника.

Място

Шестата причина да намирате гнездата празни е, че кокошките може да снасят, но на друго място. Не са редки случаите, когато пернатите се изхитряват и си създават тайно гнездо.

Кокошките ще спрат да използват гнездата в курника, ако се чувстват некомфортно или несигурно. Някои пернати могат да бъдат тормозени от посестримите си в стадото и това да ги накара да снасят извън кокошарника. Ако постелята в гнездото е мръсна или е пълна с бълхи, кокошките също ще си потърсят друго място за яйцата си. Едно от първите неща, които трябва да направите, е да разберете дали наистина няма някъде тайно гнездо. Ако действително намерите таково, преместете яйцата в гнездото. Златно правило е на едно гнездо да се падат четири кокошки. Поддържайте гнездата чисти, сменяйте постелята и дезинфекцирайте на всеки една-две седмици.

Мътене

Седмата причина може да бъде това, че кокошката е разклопана и има склонност да мъти.

Кокошките снасят яйца, за да измътят пилета. Те могат да прекарат почти цяло денонощие в гнездото и, докато са разклопани, спират да снасят нови яйца. Ще познаете това по следните признаци:

• Намирате я през цялото време в гнездото.

• Кокошката си премахва перата на гърдите, за да може да затопля яйцата директно с кожата си.

• Става териториална, съска, цъка и издува всичките си пера.

Склонността към мътене преминава от само себе си. Въпреки това може да стане проблематично, ако кокошката не напусне помощението в продължение на 21 дни, необходими за излюпване на яйца. Това обикновено се случва, ако нямате петел и съответно оплодени яйца.

Понеже разклопаните кокошки не ядат и не пият много, докато мътят в гнездото, те могат да отслабнат много. Обикновено това се коригира от само себе си, когато пиленцата се излюпят. Кокошките, които прекарват много време в гнездото, могат да бъдат нападнати от бълхи, кърлежи и болести. Ако склонността към мътене ви притеснява, можете да направите следното:

• Премествайте я от гнездото и я разсейвайте.

• Прибирайте яйцата веднага, след като са снесени, така че кокошката да не започне да ги мъти.

• Сложете бутилка с ледена вода в гнездото и я покрийте с постелята. Студът ще откаже кокошката от склонността и за мътене. Помнете! Никога не поставяйте бутилката, без да я покриете, защото студът директно върху тялото й може да изгори кожата й.

• Премахнете постелята от гнездото.

• Затворете навън всички останали кокошки, след като са снесли своите яйца, като им осигурите прясна вода и храна.

• В крайна сметка можете да дадете на кокошката оплодено яйце, за да задоволи инстинктите си.

Стара

Осмата причина за спиране на яйцеснасянето може да бъде това, че кокошката е вече твърде стара. Обикновено носачките снасят в рамките на три години, след достигане на зряла възраст. След това с всяка изминала година ще забелязвате спад в количеството снесени яйца. Просто така действа природата!

Последната, девета причина, за спад в яйцеснасянето, може да бъде заболяване. Гледайте и за други симптоми, като това кокошката да спре да се храни и да пие вода, да има секрет от ноздрите или очите.