0

В ажно е в новите стресови климатични условия да се подбират места, които не са котловини, защото температурата се понижава към дъното и дръвчетата могат да измръзнат. Това препоръчва доц. д-р Димитър Сотиров, зам.-шеф на ИЗ Кюстендил, по време на форум с практическа насоченост за фермерите, организиран от ССА в София.

В момента разликата между температурите в няколко дни може да е огромна, а в котловините амплитудите да стигнат 40-50 градуса. Сотиров разказа за изпитванията на учените върху 12 нови сорта сливи плюс 22 черешови подложки.

Цъфтеж

Това, което се наблюдава като тенденция в последните години, са високите температури през зимата, от което набъбват бутоните, а по-късно се предизвиква цъфтеж и точно това ги довежда до измръзване, каза Сотиров.

Учените в Кюстендил са правили и изкуствен експеримент със замразяване в хладилник, за да се види как реагират различните сортове на тези екстремални явления. Оказва се, че някои от тях не измръзват като тези от Топ плюс. При черешата се оказва, че типът подложка оказва влияние.

Пролетни

Най-големи поразии правят късните пролетни мразове, като най-чувствителни са младите плодове, когато са колкото зърно, каза ученият.

Ако мразът трае половин час, не е фатално, но ако продължи до 5 часа, тогава става фатално за овошките, изтъкна Сотиров.

Биоритъм

Промените в климата отчитат промени в биоритъма на дръвчетата и се наблюдава, че всички овошки едновременно започват да цъфтят. Българските сортове цъфтят в критичните периоди от 15 март докъм 21-22 април. И колкото са по-напред в развитието, толкова са по-потърпевши. Затова трябва да се търсят късно цъфтящи сортове.

Японска

Другото, което са установили при изследванията, е, че тези сортове, които имат в генома дива череша, спасяват реколтата, като в този случай една от подложките, които са ползвали, е от дива японска череша.

Важно е да се знае също, че при 30% цвят задължително ще има добив при костилковите дръвчета като сливи и череши, но не така стоят нещата с ябълките например.

Листата се завиват, за да запазят влагата

Когато овошките имат силна коренова система, особено ако имат див ген, дълго време могат да издържат без вода, защото корените снабдяват дръвчето. Щом видите, че листата започват да се завиват, това означава, че това е превантивно средство срещу сушата и няма нищо страшно. Така дръвчето реагира, за да запази влагата.

Когато водният стрес се задълбочи, издържат черешите, които в гена си имат диви череши или такава подложка. С две думи дивите сортове издържат повече на климатичния стрес, отколкото съвременните сортове.

Димитър Сотиров подчерта, че е добре от една култура да се насаждат няколко сорта в градината с цел разнообразие, както и надеждата, че някой от тях ще оцелее.