0

Д ронове и решения за селското стопанство, базирани на изкуствен интелект, можеха да се видят на изложението Inter Dron Expo на изложението в Интер Експо Център в София.

Една от разработките е на Лабораторията „Изкуствен интелект и CAD системи“ към София Тех Парк. Тя демонстрираше дронове, които работят с изкуствен интелект.

Лаборатория

„Нашата лаборатория се занимава с изследвания, които дават възможност на земеделските производители да следят своята продукция. Имаме възможност да проследяваме степента на зрялост на културите от гледна точка на това кога трябва да бъде прибрана реколтата. Имаме възможност да преброяваме реколтата предварително, тоест да видим в момента какъв ще бъде добивът именно въз основа на приложения, които работят с изкуствен интелект“, обясни доц. д-р Радослав Милчев, който представляваше и факултета по индустриални технологии към Техническия университет в София.

Камера

Това става по следния начин. Камера върху дрон или наземно превозно средство минава над или през насажденията, прави снимки и след анализ дава резултата – може да преброи продукцията, да каже колко от нея в момента е годна за събиране, може да проследи и болести по културните растения. В реално време може да се преброят животните, когато те са на пасищата и да се установи дали не са навлезли в чужда нива. Може дори да се оцени здравословното състояние на добитъка. Всяко животно може да се проследява и инвидуално.

Приложенията работят през мобилен телефон, може да се ползват и през таблет и персонален компютър. Заснетото от дрона може да се предава и през очила за виртуална реалност и след това да се анализира.

Цени

„Нашата лаборатория се занимава с научно-изследователска дейност. Клиентът трябва да дойде при нас, ние да му предложим подобно решение. Има огромен интерес не само от земеделски стопани, но и от държавна администрация към нашите разработки. Конкретна разценка може да бъде направена в зависимост от решението, което потребителят иска. Цената може да варира в зависимост от тежестта на задачата, обема на тази задача, нейната повторяемост. Много често крайни потребители в един регион могат да се обединят и тогава задачата ще бъде много по-лесна за решение и няма да слезе толкова скъпо“, обясни още доц. Милчев.

Той уточнява, че дронове над 249 грама могат да се управляват само от сертифициран пилот.

Приложение

Дронове на цена от 13 000 до 45 000 евро за селското стопанство предлагаше базирана в Пловдив фирма, собственост на украинец, който развива от 5-6 години дейност в Украйна, а от една година – и в България.

Дроновете са 13 модела, с различна големина, работят на бензин или на електричество. Могат да се използват за пръскане на посеви с пестициди, за сеене на семена, за наторяване, както и за биологична борба с вредители.

Обемът на резервоара на най-големия дрон е 60 литра за препарати. Използването на дронове за третиране на посевите е много по-икономично, за 1 декар разходът е само 30 грама бензин. Препаратите се разпръскват под формата на микрокапки, които попадат върху растенията, а не върху земята.

Освен, че дроновете могат да се закупят, те могат да се вземат и под наем. Цената е 20 евро на хектар, но тя зависи и от релефа – дали е хълмист или равнинен. Предоставя се цялостна услуга – с пилот, екип, машина, която вози дроновете. Интерес към летателните апарати не липсва, наскоро роден винпром си взел няколко за лозовите си насаждения.