0

Д ървата за огрев на местното население да станат задължение на кметовете и общинските лесове. Това е една от тезите, с които Законът за горите ще бъде променен, стана ясно по време на извънредно заседание на извънредната парламентарна комисия. Тя бе създадена, за да разчепка проблема с доставките за дърва за огрев. Вчера депутатите, които участват, изслушваха кметове на различни населени места.

Текст

В момента законът вменява някаква отговорност на общините, но така, че не те са длъжни, а хората трябва да си търсят правата, което практически освобождава от отговорност и градоначалници, и местен парламент. Трябва да е ясно кой носи отговорност, защото хората на първо време са важни и държавата е длъжна да се погрижи за тях. Това каза Десислава Танева, зам.-председател на комисията. Тя допълни, че ще подкрепи такъв текст за промяна на закона.

Печелят

От дебатите стана ясно, че общините, за да изкарат някой лев, са предпочели на много места да продават дърва на фирми, да изкарат повече пари вместо на местно население. Никой не може да ги обвини, коментираха депутати, защото няма ясна законова разпоредба, която да ги задължава да не го правят. Изводът, до който стигнаха народните представители, е, че няма изкуствен дефицит, а че е продиктуван от обективни причини, една от които е липсата на доставки от Русия заради войната.

Държавни предприятия

За да се осигурят дърва на всички хора на поносими цени, Танева препоръча да се приложат непопулярни мерки. Според нея държавните горски предприятия трябва да направят всичко възможно, за да изпълнят заявките на хората, включени в списъците по ценоразпис на държавата, а не на свободния пазар.

Климатици

Друг депутат препоръча на бедните да се раздадат климатици, които ще им служат и в следващите години. Според зам.-министъра на земеделието Валентин Чамбов държавните предприятия са осигурили дърва за огрев на всеки явил се социално слаб като част от списък. Няма такива от тях, които да са останали без цепеници, подчерта той.

Завишено търсене

Валентин Чамбов цитира статистика от населени места в Североизточна България, според която в пъти са увеличени заявките за дърва за огрев от домакинствата тази година спрямо миналата. Според зам.-министъра в Нови пазар миналата година са били доставени от държавни предприятия близо 4 хил. кубика дърва за огрев, а заявките за тази година са за 29 хил. куб. м. Върбица през 2021 г. е получила близо 6 хил. кубика, а за сега е заявила около 12 хиляди кубика, Преслав е имал нужда миналата есен от 3 хил. кубика, заявките към ДГП са скочили шест пъти и възлизат на 19 хил. куб. м, Шумен предишната есен е получил 10 хил. кубика, тази година заявките са двойни - за 22 хил. кубика дърва за огрев.

Права

Според депутата Иван Иванов, бивш зам.-министър на земеделието, държавните предприятия разполагат с много власт и се чувстват като независими органи. Държат се така, все едно че ние не ги управляваме, каза Иванов. Негови колеги пък се усъмниха дали информацията за дървесината, която дават от ДГП, е достоверна и попитаха кой я контролира. Според Танева пък държавните горски предприятия се ползват за всякакви кризисни ситуация, пожари, бежанци, наводнения и никога не са отказали помощ. Така или иначе вероятно в предстоящите две заседания, на едно от които ще бъдат изслушвани и шефовете на ДГП, се очаква да бъде повдигнат въпросът за контрола им, коментираха депутати пред „Телеграф“.

Сухи цепеници и отпадъци от дърводобива за отопление

Интересно предложение за почти безплатно снабдяване с дърва за огрев даде депутатът Албена Симеонова. Тя изтъкна, че дървата, които хората сега ще получат, са мокри. Те замърсяват въздуха при горенето и вредят на здравето на хората. Симеонова предложи алтернативно снабдяване от държавните горски предприятия, при това почти безплатно. Според нея горските могат да организират нуждаещите се да събират суха и паднала маса. Така или иначе тази дървесина не се предоставя на фирми за добиване и може да се даде на местните хора да я събират срещу нулево или минимално заплащане, изтъкна Симеонова.

Тя повдигна въпроса и затова дали държавните предприятия стимулира и поощрява дърводобива от частните гори и попита какъв е приносът от недържавните лесове за задоволяване на местното население.