0

С екторът за производство на птиче месо се е възстановил през 2021 г. и забързва ръста си през 2022 г.

Въпреки разпространението на птичи грип във фермите за отглеждане на патици и кокошки носачки през април и май 2022 г. засегнатите стопанства са се възстановили бързо и перспективите остават оптимистични.

Това пише специализираният сайт poultryworld.net.

Брой

През 2021 г. броят на фермите за бройлери се е свил с 66,3%, тъй като комерсиализацията и консолидацията се разшириха със средни и големи ферми, които държат над 98% от общия запас от птици в България. Като цяло през 2021 г. се отчита ръст от 3,1% в популацията. Статистиката отчита 80,1% намаление на малките ферми с до 200 птици и 81,8% спад в популацията в тези стопанства. В същото време се наблюдава ръст от 6,5% в средните ферми с 10 до 100 хил. пернати и 19,2% ръст в популацията. Отчита се и спад на големите ферми с над 100 хил. птици – с 23,1%. Популацията в тях намалява с 11,4%.

Дял

През 2021 г. делът на месото от бройлери възлиза на 78% от индустриалното производство на птиче месо. Делът на патешкото е 17%, като се наблюдава ръст в кланичното тегло – на 1,7 кг спрямо 1,6 кг през предходната година. Същевременно производството на патешко се свива с 4,6%, тъй като секторът пострада заради избухването на птичи грип в няколко големи ферми.

Продължава тенденцията за намаление на консумацията на птиче месо. През 2021 спрямо 2020-а спадът е с 2,3%. През предходната година намалението възлиза на 3,7%. Причината е, че продажбите на дребно не компенсират спада в сектора на хранителните услуги. Другият фактор е намалението на броя на туристите. В същото време през 2021 г. потреблението на глава от населението, без това в ресторантите, се увеличава с 5% до 12,6 кг на човек спрямо 12 кг през 2020.

Внос

Месото от бройлери, което държи дял от 94% от целия внос на птиче месо през 2021 г., се доставя предимно от Унгария (24%), Румъния (19%), Гърция (13%) и Полша (13%). Вносът на птиче месо през 2021 г. спада с 5,3% като обем заради чувствителността на местното търсене спрямо цените. В същото време като стойност се отчита нарастване с 16,4% спрямо 2020 заради по-високи вносни цени.

Приходите от износ в България идват основно от патешките продукти. Експортът се увеличава с 13,5% като обем и с 31,6% като стойност вследствие на по-високи експортни цени. Основни пазари за патешко месо са Франция и Белгия. През 2021 г. като обем те се повишават съответно с 51% и 44%.

Пазари

Износът на бройлери се вдига с 8,4% като обем и с 19,3% като стойност. Гърция е основен пазар за родния експорт с дял 42%. Следвана е от Румъния с 15%, която е следвана от Северна Македония с дял 11% и Нидерландия със 7%, където се отчита ръст спрямо 2020 г., съответно с 6 и 111%.

Очаква се статистиката да отчете увеличение на производството на бройлери за миналата година. В периода от януари до август клането на патици е с ръст 23% спрямо същия период на 2021-а. Същевременно, клането на бройлери отчита спад от 1%, но има 1,7% по-високо производство на пилешко заради по-голямо кланично тегло.