0

Ц ените на ориза скочиха до най-високото си ниво от десетилетие, тъй като Индия ограничава износа и нестабилното време сее хаос в азиатските оризови полета. Вероятно ще влоши продоволствената несигурност в много страни, които разчитат на ориза като основен продукт, алармира dw.com.

Цените на ориза отбелязаха рязък скок през последните месеци, тъй като основните производители ограничиха търговията и доставките си. Това може да засегне милиони потребители по света, като се очаква азиатските и африканските страни да понесат основната тежест.

Тайланд, вторият по големина износител на ориз в света, призовава своите фермери да намалят отглеждането на ориз като част от усилията за опазване на водата.



„Кумулативните валежи са приблизително 40% под нормалните нива, което представлява висок риск от недостиг на вода“, каза Сурасри Кидтимонтон, генерален секретар на ONWR, в изявление, публикувано от Националната администрация по водите на Тайланд на 31 юли. Кидтимонтон насърчи фермерите да обмислят засаждане на култури, които изискват по-малко вода и имат по-бързи цикли на прибиране на реколтата.

Виетнам

Най-големият износител на ориз в света Индия наложи забрана за износ на бял ориз без басмати миналия месец, като правителството заяви, че целта му е да помогне за понижаване на цените на ориза у дома и да осигури наличност на вътрешния пазар.

Пазарът на ориз е изправен пред несигурност

Обединените арабски емирства, основен вносител и реекспортер на индийски ориз, последваха примера, ограничавайки продажбите на своите доставки на ориз в други страни.
Тайландските и виетнамските износители реагираха, като настояха за предоговаряне на цените по договорите за продажба на около половин милион тона за доставки през август, съобщи агенция Ройтерс в началото на месеца.
Неотдавнашните събития идват, когато световните пазари на храни се борят с последиците от оттеглянето на Русия от черноморската сделка за зърно, което прекрати споразумение, позволяващо безопасен износ на украинско зърно през Черно море на фона на нахлуването на Москва в Украйна. Русия също засили военните си атаки срещу пристанищата и зърнените съоръжения на Украйна.
Това подхрани опасенията, че прекъсванията в глобалната търговия с ориз могат да влошат вече застрашената ситуация на продоволствената сигурност в много страни.

Сухо и топло

Защо цените на ориза растат? Цените на ориза скочиха до най-високите си нива от десетилетие, отбелязвайки 14% увеличение от миналия юни. Ситуацията е причинена главно от по-топло, по-сухо време и непостоянни валежи, които увреждат производството на ориз в цяла Азия. През последните месеци проливни дъждове и наводнения в Северна Индия например нанесоха щети на много оризови полета.

Освен това нарастващите цени на торовете и горивата допринесоха за увеличаване на производствените разходи.

Продължаващата война в Украйна и прекратяването на сделката за зърно също ограничиха глобалното предлагане на пшеница и царевица, повишавайки търсенето на ориз като алтернативна основна храна.

Бедните купувачи

Добавя към опасенията завръщането на Ел Ниньо, което може да повлияе негативно на реколтата и да доведе до по-нататъшно покачване на цените на зърното в бъдеще. Оризът, тъй като е водоемка култура, е особено уязвим по време на условията на Ел Ниньо, които обикновено водят до намалени валежи в ключови райони за производство на ориз в Азия.

Забраната ще засегне предимно по-бедните купувачи
Оризът е един от основните хранителни продукти в света, който храни около половината от световното население. Всяка година се произвеждат около 500 милиона метрични тона (551 милиона щатски тона) ориз. В много страни той служи като основен източник на калориен прием.

Миналата година Индия е изнесла около 22 милиона тона ориз в 140 страни, което съставлява приблизително 40% от световната търговия със зърнени култури. Тайланд представлява приблизително 15% от търсенето на световния пазар, докато Виетнам допринася с 14%. Според данни, публикувани от индийското правителство, близо 80% от износа на ориз в страната се състои от сортове, различни от басмати, които са по-достъпни и с голямо търсене в икономически затруднени нации като Бангладеш, Непал, Сенегал, Бенин и други части на под. - Сахара, Африка. Забраната на Индия за износ на ориз, различен от басмати, вероятно ще влоши продоволствената несигурност за много от тези страни, тъй като те силно разчитат на страната като основен доставчик на ориз.

Има басмати, но цените растат

Няма промени в експортната политика на Индия за пропарен ориз и ориз басмати, които се доставят до страни като Китай, Съединените щати и Саудитска Арабия.

На 3 август два източника от индийското правителство казаха на агенция Ройтерс, че запасите от ориз в Индия са достигнали близо три пъти над целевото количество в началото на август, разсейвайки страховете за потенциален недостиг на доставки и повишавайки надеждите, че властите може да обмислят премахване на забраната.

Потенциалното въздействие върху световните цени обаче остава неясно, тъй като нацията от Югоизточна Азия се бори с високи нива на инфлация на хранителните продукти и правителството е изправено пред натиск да контролира тези цени.