0

С поред нов доклад синтетичното месо, създадено в лаборатория, „не трябва да означава бедствие за фермите“.

Изследователи от Кралския селскостопански университет (RAU) във Великобритания са разговаряли с над 80 фермери за голямо ново проучване. Американският щат Флорида и Италия вече забраниха разработването на лабораторно произведени месни продукти, твърдейки, че индустрията заплашва традиционното земеделие. Но британските фермери посочват пред изследователи от RAU, че не виждат "алтернативните месни" продукти като голяма заплаха, съобщи Би Би Си.

Изследване

Професор Том Макмилън, който ръководи изследователския екип за базираната в Сайрънстър RAU, казва: „Разбира се, имаше известна загриженост за това как може да се развият нежеланите последици за земеделието. Но имаше и много любопитство към нещо, което често се разглежда като враг. Фермерите бяха наистина ангажирани с практическите възможности, като доставяха съставки за технологията, може би дори хостваха производствени единици в своите ферми“.

Учените отдавна се опитват да създадат алтернативи на популярните месни продукти, без да отглеждат живи животни. Основната причина е изменението на климата. Цялото животновъдство създава големи количества въглероден диоксид и метан, които ускоряват изменението на климата. Проф. Макмилън посочва: „Екологичните разходи за производството на месо в световен мащаб означават, че трябва да намалим темпото и разширяването на гамата от безопасни, вкусни и достъпни алтернативи на традиционното месо може да помогне в тази посока“. В продължение на много години хранително-вкусовата промишленост е създавала подобни продукти - бургери и колбаси и други продукти, използвайки текстуриран протеин от соя, грах и други растения. Сега учените създават изцяло синтетични протеини в лабораторията. Лабораторно култивиран пилешки продукт се продава в Сингапур и се провеждат тестове върху еквиваленти на говеждо и агнешко месо. Но някои щати на САЩ вече забраниха практиката, а италианското правителство забрани напълно производството на синтетично месо. „Италия е първата страна в света, защитена от социалните и икономически рискове на синтетичните храни“, каза министърът на земеделието Франческо Лолобриджида.

Фураж

Ако учените и хранително-вкусовата промишленост могат да доставят целия протеин, подобен на месото, от който се нуждаем в една фабрика, кой има нужда от традиционни фермери? Не само животновъдите. Един от фермерите, участвали в проучването, Дом Морис, живее в смесената ферма на семейството си в Котсуолдс. „Много от зърното, отглеждано в тази ферма, отива в хранителната верига за изхранване на животните“, обясни той. Житото от семейната ферма на Дом Морис в Глостършир отива за храна на животните. „Бихме искали да използваме част от нашата обработваема земя за ново животновъдство, така че това би имало дълбоки последици върху смесени семейни ферми като тази“. Но проф. Макмилън смята, че заплахата за земеделието е далеч, ако изобщо съществува. „Хората ще ядат месо, животните ще бъдат във ферми като тази до края на живота им и десетилетия след това“, обясни той. В момента има два вида алтернативи на месото и двата се нуждаят от суровини, които фермерите могат да отглеждат. Познатите вече „растителни протеини“, намиращи се в алтернативни бургери, колбаси, бекон и пилешки продукти, всички започват като соя, грах и др. Много фермери от Обединеното кралство вече доставят за тази индустрия. Лабораторно култивираното месо се нуждае от съставки като брашно от рапица, което е останало от маслодайна рапица, след като е било пресовано за масло. Фермери като Дом Морис проучват продажбата на този отпадъчен продукт на индустрията за култивирано месо, превръщайки го в източник на доходи. След като рапичното семе е пресовано за неговото масло, има вторичен продукт, който може да бъде продаден на лаборатории за синтетично месо.

Изненада

Най-изненадващо от всичко, което докладът установил, е, че фермерите обмислят да поканят майсторите на лабораторно месо в своите ферми, за да правят бизнес. В момента индустрията е малка. Лабораторните тестове са успешни, но масовото производство в Европа все още не е започнало. Дом Морис смята, че няма причина лабораториите за синтетично месо да не могат да се разположат точно в хамбарите му в Котсуолд. Той казва: „Обмисляме да го произвеждаме тук, в нашата ферма, в нашите стари викториански ферми. Всеки иска да знае откъде идва храната му. Така че защо не?".