0

М ай и юни са сезонът на градушките.

Ледените късове са способни да унищожат няколкомесечен труд. Ако градушката падне в ранна пролет, можете да започнете наново и да отгледате нови разсади. Но ако е вече късно да стартирате всичко отначало, трябва да се опитате да спасите това, което е останало от градината.

Първото нещо, което трябва да направим след градушка, е да прочистим градината от унищожените листа и клони. Почистете растенията и оставете здравите части. Така ще минимизирате развитието на гнилостни процеси, които могат да унищожат реколтата.

Градинарите припомнят, че е задължително след градушка да се пръска с мед съдържащи препарати. Целта е да спрем навлизането на патогени в наранените от ледените късове растения, защото те ще причинят различни болести.

Приготвяне

Много от градинарите прибягват до класиката в жанра – 2% бордолезов разтвор. Използва се син камък (меден сулфат) и вар.

Ето какви съвети дават опитни градинари за приготвянето му. Пригответе 10 литра вода, 200 грама син камък и 250 грама вар. В неметален съд сложете синия камък и налейте 7 л вода. В друг съд размийте 3 литра вода и 250 грама вар. Разбъркайте и направете варно мляко. Прецедете и наливайте бавно варното мляко в синия камък, бъркайки непрекъснато. Има и някои хитринки: капнете капка разтвор на нокътя си и ако се задържи и не се разлее, разтворът е добър. Най-добре е обаче да имате лакмусови лентички. Ако натопена, лентичката стане розова, разтворът е добър. Налейте след това разтвора в пръскачката и пръскайте. Добре е обаче преди това да сложите прилепител като например веро, за да може разтворът да се задържи по растенията. Пръскането трябва да стане в първия възможен момент след градушката. Най-добре – до 24 часа, ако времето позволява това. Имайте предвид, че бордолезовият разтвор не позволява на патогените да навлязат в раните на растенията. Но ако те вече са навлезли, разтворът е неефикасен.

След градушка е хубаво да се подхрани и с листна тор, за да се вдигне имунитетът на растенията.