0

В сяка есен окапалите листа на дърветата образуват килим, който е изключително благоприятен за почвата.

Листата бавно се разлагат и връщат ценни хранителни вещества в горния слой на почвата. Година след година те поддържат почвеното плодородие и подхранват растенията с плитки корени.

С помощта на земните червеи и полезните гъбички листата се разграждат и образуват тъмен ронлив хумус. Изгнилата шума е естествен мулч, който изолира земята от екстремни жеги и студ. Шумата подобрява състоянието на почвата, нейните нива на pH, подобрява също структурата й и капацитета за задържане на вода.

Елементи

Макар да не може да замести напълно традиционния компост, гнилата шума доставя 16 важни елемента за растежа на растението. Тя е идеална храна за почвените микроорганизми, които са ключ към здравата почва.

Лесно е да си направите сами гнила шума. Всичко, което трябва да направите, е да съберете окапалите листа и да ги натрупате на купчина, която да поддържате влажна. Може да отнеме от една до три години свежите листа да се разградят в плодороден компост.

Препоръчително е да нарежете листата, преди да ги хвърлите в купа, а самия куп да оградите с мрежа, за да поддържате формата му и да не се разхвърчат листата.

Гнилата шума прилича много на компоста – тя представлява тъмен и ронлив материал, без големи листни остатъци. Отвън все още може да има неразградени листа, но когато разровите с лопата вътрешността, ще видите добре угнилата шума вътре. Това е така, защото външният слой на компоста се изсушава под въздействието на слънцето и вятъра и той се разгражда по-бавно. Центърът на купа обаче се разгражда по-бързо. Когато тази част е готова за използване, можете да я загребете с лопата и да я използвате в градината за подхранване. Можете да подобрите почвата и на стайните растения.

Сито

За да отделите все още неразградените остатъци, използвайте градинско сито. Не хвърляйте отделените едри части, а ги използвайте като мулч за зимата в градината.

Напълно разграденият листен компост пък може да се използва по всяко време на годината за подобряване на почвата. Като го добавите към песъчливи почви, ще подобрите способността им за задържане на влагата. Добавяйки го към глинести почви, ще ги олекотите и ще подобрите дренирането им.