Б ългарка и кубинец 10 години развиват успешен екотуризъм и фермерство в Еленския Балкан. Историята на Мая и Хесус е достойна за романтичен филм. Те се запознават през далечната 1988 г. в Москва, където учат икономика. По това време всеки от тях си има сериозна връзка и след като се дипломират, се връщат в родните страни, където създават семейства и имат по две деца.

Обрат

Явно Бог имал други планове за тях, защото следващите години животът им се преобръща и двамата се развеждат. 30 години след запознанството си през 2017 г. те отново се срещат на сбирка на бившия си випуск в Москва. Неочаквано се влюбват лудо, дотолкова, че решават да заживеят заедно. Първо заминават за Куба, където по това време Хесус работи като зам.-директор на пристанищната митница. След известно време на Острова на свободата се преместват в България заради тежкия за обикновените хора в Куба живот, който е коренно различен от този, който представят туристическите агенции и документалните и научнопопулярните филми.

„Чужденците посещават само отделни места в Куба, където им показват хубав живот с много музика, танци и денонощни забавления. Истината обаче има друго лице. Затова се върнахме в България, за да сме по-щастливи, и заживяхме в наследствената ми къща в село Килъжевци, което е толкова близко до град Елена, че дори официално се води улица в града“, разказва Мая Новоа.

Блюда

В Килъжевци двамата решават да се занимават с екотуризъм. Това не е нещо непознато за Мая, тъй като преди това дълго време тя е развивала този вид туризъм в същата тази къща. Двойката само заменя старите биволи с 16 кончета, десетина козички, кокошки. Имат и собствена зеленчукова градина. В двора и градината семейството има всичко необходимо не само за собственото им здравословно хранене, но и за туристите. През цялото време на престоя си в Йовчевата къща в Килъжевци и децата, и родителите ще се почувстват специални и ще могат наистина да се върнат години назад все едно са в къщата на баба и дядо. Освен здравословната храна и вкусните домашни блюда гостите могат да се разхождат на воля из планината, да берат диворастящи гъби под надзора на домакините, както и да яздят кончетата, тъй като Мая е инструктор по конна езда.

Доброволци

Мая и Хесус споделят, че гостите, които избират да дойдат тук на почивка, са предимно българи. В същото време обаче през по-голямата част от годината при тях пристигат хора от десетки страни по света. Те са предимно млади, които след завършване университета решават да обиколят света, да се запознаят с различни бит, култури и начин на живот и да почерпят ценен практически опит от живия живот.

Аржентина

При нас са идвали млади хора доброволци както от Европа, така и от далечни и екзотични страни и култури като Непал, Аржентина, Малайзия и Япония. Условието е да останат при нас поне две седмици, но често животът тук толкова им харесва, че те искат да останат и остават месеци, дори и до половин година“, разказва с усмивка Мая. Такъв е интересният случай с ирландеца Йън, който изкарал при тях повече от половин година. „Чрез срещите си и разговорите с доброволците ние мислено пътуваме по света, запознаваме се с природата, културата, бита, начина им на живот и мислене, та дори и с тяхната кухня и кулинарни традиции“, споделят Мая и Хесус. По време на престоя си във фермата в Килъжевци доброволците опознават България. Най-често се впечатляват от разнообразието на българска природа.

Германци във възторг от свободата

Това, което силно впечатлява чужденците, особено от големите държави и мегаполиси, е свободата у нас. „Наши гости от Германия останаха във възторг от това, че могат съвсем свободно да излязат и да се разхождат из Балкана. Казаха ни, че при тях това не е било възможно, защото там винаги щяло да има спънки от различен характер“, споделя Мая. За да се опознаят с гостите си, собствениците на фермата организират вечери на националните кухни, на която доброволците могат да покажат кулинарните си умения, като представят родната си кухня. Въпреки това акцент си остава българската национална кухня, с натурални биоекологични продукти, които освен на трапезата се продават.

Хит са козето сирене и кашкавалът

Сред най-търсените от клиентите са: козе кисело мляко 3,50 лв. за 580 мл, извара от козе мляко 15 лв./кг, козе сирене 20 лв./кг и кашкавал 30 лв./кг. Освен млечните продукти се предлагат и сладко от биоарония 5 лв. за 330 г и сироп от арония 15 лв. за бутилка от 700 мл.

Мая и Хесус Новоа са отворени и за всякакви новаторски идеи и интересни прояви, които приемат да домакинстват. Миналата година в Йовчевата къща се проведе пленер, на който известни български художници импровизираха върху различни теми. Сред творбите им истински фурор предизвика църковен иконостас върху медни пити с Мадоната с Младенеца.