Б рашнестата мана, известна още като бяла мана, е гъбично заболяване, което засяга листата, стъблата и плодовете на краставиците.
Тя е сериозна заплаха за реколтата и за оцеляването на растенията, защото има способността да се разпространява бързо и причинява значителни щети.
Основните признаци на заболяването се проявяват като бяло прахообразно покритие по листата, напомнящо брашно, пише „Синор“. Следва пожълтяване, деформиране и изсъхване на листните пластини. В резултат на нарушената фотосинтеза плодовете се деформират, променят вкуса си или започват да горчат, голяма част от тях изсъхват, а общата продуктивност намалява с 30-50%.
Патогените на брашнестата мана могат да се съхранят в почвата и растителните остатъци през зимата, като се активират през пролетта при подходящи условия: висока влажност на въздуха (над 80%); поливане със студена вода в горещите часове на деня; резки температурни колебания през деня и нощта; продължителни валежи или чести мъгли; гъсто засаждане, което възпрепятства вентилацията и води до натрупване на влага, създавайки „парников ефект“; прекомерно използване на азотни торове, което води до ускорен растеж на зелена маса и отслабване на имунитета на растенията; недостиг на калий и фосфор, които са необходими за повишаване устойчивостта на краставиците към болести.
Народните средства помагат за намаляване активността на инфекцията и могат да се използват като превантивна мярка.
Сода бикарбонат е широко използваното народно средство. Необходими са 5 г (1 чаена лъжичка) за 1 литър топла вода и 1 капка течен сапун за по-добра адхезия. Содата се добавя към топлата вода и се бърка до пълното й разтваряне, след което се капва течният сапун. Пръска се сутрин или вечер, когато слънцето не е активно, за да се избегне изгаряне на листата. Препоръчва се да се обработва и долната страна, тъй като най-често това е мястото, от което започва размножаването на спорите на гъбичките.