0

О т 1 август минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се лица и регистрирани земеделски стопани и тютюнопроизводители да се увеличи от 710 на 780 лева от 1 август 2023 г.

Това предвижда бюджетът на Държавното обществено осигуряване, приет от парламента на първо четене.

Срещу тази разпоредба се обявиха от ДПС. Оттам заявиха, че този разход би бил непосилен за стопаните.

В ресорната комисия аргументът бе, че от 100 хил. регистрирани земеделски стопани едва малко над 15 хил. се осигуряват за пенсия, а при тютюнопроизводителите осигурените са само 11 330 души. Всички останали са в сивата икономика.

И през тази година земеделските стопани ще получат до 100 млн. лева по схемата "Помощ под формата на отстъпка от стойността на акциза върху газьола, използван в първичното селскостопанско производство". Управителният съвет на Държавен фонд „Земеделие“ одобри указанията, по които ще се прилага схемата за 2023 г.

Европейската комисия нотифицира удължаване срока на прилагане на помощта до 31.12.2023 г., като годишният бюджет по схемата е до 100 млн. лв. Ставката на литър гориво ще бъде определена на по-късен етап, на базата на бюджета и сбора от индивидуалните годишни квоти на земеделските стопани. Срокът за подаване на заявления за държавната помощ за 2023 г. се предвижда да бъде в периода от 28.08.2023 г. до 20.09.2023 г. и се определя със заповед на министъра на земеделието и храните. Документи ще се приемат в общинските служби по земеделие към областните дирекции "Земеделие" по постоянен адрес на физическите лица или по адрес на управление на юридическите лица. Към заявлението за подпомагане се прилагат копия от фактурите за закупено гориво през 2022 г. След приема на документи се извършват проверки на фактурите от страна на Националната агенция за приходите (НАП). Помощта се изплаща на земеделските стопани от Агенция „Митници“ чрез Държавен фонд „Земеделие“.