0

О тглеждането на зеленчуци в топли и влажни условия е предизвикателство.

Ето няколко съвета как да се справите с брашнестата мана, която е един от основните проблеми по нашите географски ширини. Можете да ги използвате при отглеждане на растения в парник или на открито, когато започне новият сезон.

Брашнестата мана може да ни създаде проблем и при сухи условия. Тя съсипва листата на растенията и по този начин пречи на фотосинтезата, като може да ги унищожи още преди да са дали плод.

Много градинари предпочитат да не използват химия, за да се справят с този проблем, за да запазят екологичните качества на продукцията си и да щадят насекомите опрашители като пчели и пеперуди.

Плюсове

На помощ може да ни дойде нещо толкова просто като кислородната вода. Нейните плюсове са, че е евтина, не миреше и не вреди на растенията или на пчелите. Така че кислородната вода е най-безопасният, най-евтиният и универсален фунгицид, който се справя с гъбични болести по растенията в градината. Най-важното е да го смесите с вода в правилни пропорции, така че да не повреди зеленчуците, когато ги напръскате с него.

Но какво представлява кислородната вода и защо тя работи толкова добре, прилагана в градината? Кислородната вода или водородният пероксид, познат и като перхидрол, реално е вода с добавен един допълнителен кислороден атом. Когато напръскате с нея растенията, този допълнителен атом се разпада и поврежда стените на гъбичните клетки. Това означава, че те не могат да се възпроизвеждат и заболяването не може да се разпространи в останалата част на растението.

Имунитет

Знаете ли, че растенията произвеждат свой водороден пероксид? Учените смятат, че той работи, като стимулира бързия растеж. Освен това той активира имунната система на растението, за да подобри устойчивостта му на стрес. Така че кислородната вода не работи само срещу брашнестата мана, а прави растенията по-силни, по-здрави и устойчиви на промените в околната среда.

Добрата новина е, че използването й като лек срещу брашнеста мана е много просто. Всичко, което трябва да направите, е да си купите 3% водороден пероксид от аптеката. Можете да използвате и по-силен разтвор, например 12%, но трябва да сте много внимателни, защото той може да изгори растенията. Така че е най-добре да си вземете такъв от 3%.

Преди да напръскате растението, трябва да се уверите, че то е напълно сухо. По този начин разтворът ще има добър контакт с листата и ще бъде абсорбиран от спорите. Кислородната вода се разгражда много лесно на слънчева светлина. Затова е добре да прилагате върху растенията в ранно утро или вечерта, за да има време да подейства. Препоръчително е да напръскате в късния следобед или привечер, когато дневната жега е отминала.

Кислородната вода се пръска по двете страни на листата – горната и долната. Използвайте подходяща бутилка спрей, за да не се изморите. Можете да използвате и пръскачка.

Третиране

Напръскайте листата от двете страни, както и стъблата. Не се притеснявайте, че ще бъдат засегнати почвата или други растения в близост. Смята се, че кислородната вода дори подобрява аерацията на почвата. Освен това имайте предвид, че брашнестата мана може да се е разпространила, така че третирането и на растенията наоколо не би било излишно. Напръскайте и колците и другите подпори за растенията, за да убиете всички спори, които биха могли отново да инфектират зеленчуците ви.

Най-важното, за да има добър ефект, е пропорцията на разтвора. Това съотношение зависи много от това дали използвате кислородната вода с цел превенция или третирате вече активна инфекция.

Разтвор

Когато става дума за превенция, използвайте половин чаена чаша 3-процентов водороден пероксид на 3,7 литра вода. Това е съотношение 1 към 32 или около 3%.

Когато става дума за третиране на активна инфекция, препоръчително е да смесите една част кислородна вода към 9 части вода. Това е разтвор 11%.

Някои градинари препоръчват формула с 27% кислородна вода, но това е твърде силен разтвор и всичко нагоре ще изгори растенията.

За да може да преборите заболяването в рамките на две седмици, трябва да третирате редовно. По време на активна инфекция пръскайте на всеки три дни в рамките на две седмици. За превенция прилагайте веднъж седмично по-слабия разтвор, описан по-горе.

За съжаление, неочакван дъжд може да ви върне на старта. Ако времето е сухо, кислородната вода ще пребори маната в рамките на две седмици. Но ако вали, трябва да започнете третирането отначало, като преди това изчакате растенията да изсъхнат напълно. Когато времето е неблагоприятно и няма изгледи скоро да е сухо, можете да зачестите пръсканията – веднъж на два дни.

Махнете най-засегнатите листа

Когато листата са толкова повредени от маната, че буквално се разпадат, те не могат да бъдат запазени. Най-добре е да ги премахнете и да ги изхвърлите на безопасно място, така че да не заразят други растения. Премахвайки най-засегнатите листа, вие също така ще подобрите циркулацията на въздуха около растенията. По този начин ще предотвратите разпространението на инфекцията към други зеленчуци наблизо. Премахването на засегнатите листа също така подобрява пропускането на слънчевите лъчи, което също помага срещу болестта.