0

Д ивите божури се чувстват отлично на едно място повече от 50 години, но хибридните сортове, които градинарите отглеждат в цветни лехи, се нуждаят от редовно пресаждане - поне веднъж на 5 години, съветват от e-zdravey.com. За подмладяване, заздравяване и размножаване на божура пресаждането трябва да се извършва по-често.

В края на август

Най-доброто време за разделяне и разсаждане на божури, така че да цъфтят по-добре, е кадифеният сезон в края на август - началото на септември. По това време все още е доста топло и не вали, а растението успява да се вкорени и адаптира към новия състав на почвата през зимата, съветват от e-zdravey.com.

Трудностите при изкопаването на божурите са свързани с особеностите на кореновата им система. Обикновено на 4-5-та година те растат до големи дълбочини, отделните коренища достигат дължина 30 см или повече. Върховете на корените най-често са тънки и влизат по-дълбоко в почвата. Много е трудно да ги изкопаете без повреди, така че трябва да се имат предвид няколко препоръки. Те са цветята да се изкопаят в сухо и топло време. Поставете лопатата на 30-40 см от центъра на растението и я изправете вертикално, защото ако е наклонена, можете да отсечете краищата на корените. Изкопайте храста от всички страни и внимателно го извадете от земята. Не дърпайте божура за стъблата (особено ако храстът е на повече от 5-6 години).

Изплакнете коренището обилно под течаща вода, за да се оцени състоянието на корените.

Сухи останки

Разделението е важна част от "живота" на божура. Това е един вид система против стареене, която ви позволява да избавите растението от сухи и мъртви останки, огнища на гниене и щети от гризачи, както и да стимулирате по-нататъшния цъфтеж. За да разделите корените, ще ви е необходим градински инструмент или здрав кухненски нож, секач, а понякога дори и чук.

Започнете да разделяте божура около ден след изваждането на коренището от земята. През това време трябва да изсъхне леко. Преди да разделите божура, внимателно инспектирайте кореновата система. От всяко стъбло се отклоняват от 1 до 3 пъпки. От тях се развива кореновата система, която може да се счита за изолирана, тъй като леко изостава от основното коренище. Именно такива малки части с една пъпка могат да се използват, ако искате да получите малък цъфтящ храст през следващата година.

Изрежете гнилите и повредени части от гризачи. Отстранете старите и преплетени коренища. От един храст на 4-6 години можете да получите 3-4 нови с различни размери.

Хумус и торф

В идеалния случай ямките се подготвят 3-4 месеца преди разсаждане. Средният диаметър на ямата е 40-50 см, а дълбочината - 50-60 см. Правят се ями с голям диаметър, за да се напълнят с хранителен слой. За тор се използват 20 кг хумус или торф за дъното на ямата. Добавят се и около 300 грама костно брашно или 200 г суперфосфат. Всичко това се покрива с плодородна почва. За глинести почви към съдържанието се добавя кофа с пясък, за песъчлива почва - кофа с глина.

Цветето трябва да е далеч от къщата и сянка на овошки

След като сложите тор върху ямата, оставете почвата да се слегне, така че коренището да не отива дълбоко под земята. Ако няма време за слягане, можете да кондензирате почвата и да я залеете с вода (ако през последните 7-10 дни не е имало дъждове). Получената яма трябва да бъде толкова дълбока, че коренището да е на 5 см под нивото на земята. Ако засадите божура по-високо, оставяйки пъпките на повърхността, има вероятност да замръзнат. Ако напротив, те са надълбоко, божурът няма достатъчно сили да расте. Когато засаждате коренището, наклонете го леко настрани, така че растението да може да образува пъпки самостоятелно. Когато засаждате, без да изчакате хранителната смес да слегне, засадете божура малко по-високо, като се има предвид, че почвата ще се слегне. След това поръсете ямата с пръст и утъпкайте почвата, за да премахнете „въздушните празнини“. Полейте. След като водата попие, мулчирайте мястото за засаждане със сух компост.

Като се има предвид, че божурите образуват мощна и разклонена коренова система, за всяко растение трябва да има достатъчно свободно пространство. Следователно разстоянието от центъра на един храст до центъра на друг трябва да бъде най-малко 60-80 см. Мястото за засаждане трябва да бъде добре осветено и защитено от вятъра. Божурите не трябва да се засаждат близо до стените на къщите и в сянката на дърветата.

Харесва се с лале, ирис и здравец

Създаването на красива цветна леха с божури ще изисква да засадите някои други растения, които успешно се комбинират с тях. Най-често следните цветя действат като добри съседи на божури: нарциси, лалета, флокс, лилиум, здравец, ириси, клематиси.