0

З наехте ли, че наименованието риган означава „радостта на планината“? У нас е познат още като балкански чай. Ароматното растение в много ястия наистина носи наслада на сетивата и безспорно е звездата в блюдата, в които присъства. И тук не говорим само за пица, спагети и лазаня. Въпреки че носи планина в името си, вкусната подправка всъщност е традиционна за средиземноморското меню. Риганът е най-добрият приятел на зеления фасул, печената риба и грилованото пилешко филе, издават шеф готвачи от Испания. Може да го използвате и пресен, и изсушен. За да си го отгледате вкъщи, са ви необходими две неща – саксия и желание.

Грижи

Риганът изисква специфични грижи, но не е сред най-капризните растения и успешно вирее у нас. Ако сте начинаещ в ботаниката, не се притеснявайте, няма да имате проблеми, съветват опитни градинари. Растението се засажда в равни части почва, пясък, торфен мъх и перлит. Важно е да осигурите дренаж и светлина. Когато установите, че почвата започва да изсъхва, поливайте. Обича топлина, на терасата го изкарайте най-рано в средата на май. В горещините най-добре го приберете вътре, не трябва да е на пряка слънчева светлина и не обича големите жеги. Идеалната температура за отглеждането му е 18-21 градуса през деня и 13-16 градуса през нощта.

Цъфтеж

Ароматното растение цъфти през юли, като тогава е и подходящият момент да го наберете, за да го изсушите за подправка. От всяко растение се вземат по 3 издънки до 18-20 см. Те се групират в снопчета и се поставят върху хартия. Не обръщайте растението, веднъж поставено да се суши, и в никакъв случай не го излагайте на слънчева светлина, предупреждават експертите. Когато изсъхне, отделете листата и ги приберете в стъклен съд. Стеблата не се консумират. От листата може да приготвите чай или да ги добавите към манджата. Ако желаете да събирате семена от риган, трябва да го направите през септември, съветват още градинари.

Блюда

Риганът си подхожда с всякакви доматени ястия – от спагети със сос Болонезе и всякакви пици до пиле с грах, свинско с доматен сос, риба. Салатеният дресинг с риган е хит в средиземноморските рецепти, като се комбинира идеално със зехтин и пресен лимон. Експертите изтъкват, че риганът е изключително ароматен и вкусен в сурово състояние и сготвен в манджата по-дълго време може да загуби чудесния си аромат. Затова винаги го слагайте в ястието малко преди да го дръпнете от котлона. Ако го поръсвате изсушен, можете да го оставите в тенджерата и по-дълго време, докато приготвяте манджичката. Нетрадиционна средиземноморска салата с риган и фасул, от която ще останете очаровани, може да си приготвите за 40-ина минути. Съставките са зелен фасул, картофи, чери домати и яйца. Най-много време отнема самото варене на яйцата, картофите и фасула. Сварените шушулки се смесват цели с картофите и яйцата, също сварени и нарязани на кубчета. Пуснете вътре няколко цели чери доматчета. Овкусете със зехтин и пресен лимон, добавете щипка хималайска сол и поръсете обилно с пресен риган. Освен за ястия и чай риганът е и чудесна декорация за алпинеуми и различни цветни аранжировки.

Лекува болно гърло

Риганът е вълшебно лекарство за болно гърло, споделят фармацевти. Ако имате грип, чаят от риган ще облекчи болките и ще помогне за оздравяване на гърлото и спиране на хремата. Подходящ е също при пневмония. Растението съдържа тимолово етерично масло, което е разковничето в лечебните му свойства. Риганът има дезинфекциращо, детоксикиращо, спазмолитично и диуретично действие. Облекчава болките в стомаха. Някои казват, че дори лекува безсъние и помага за успокояване на нервите. Винаги се консултирайте с доктор, когато взимате каквито и да е добавки към лечението си, предупредиха фармацевти.

Съдържа витамини и желязо

Риганът има богата хранителна стойност и е изключително полезен, тъй като е богат на витамини и фибри, съдържа също калций, желязо и протеин. Ето и хранителната стойност

на 100 грама:

Енергийна стойност: 335 ккал

Протеин: 11 г

Мазнини: 10,3 г

Въглехидрати: 49 г

Фибри: 42,8 г
Калций: 1580 мг
Желязо: 44 мг
Магнезий: 270 мг
Цинк: 4,4 мг
Натрий: 15 мг
Калий: 1670 мг
Фосфор: 200 мг
Витамин А: 690 микрограма
Витамин Е: 18,9 мг
Витамин B3: 6,2 мг
Витамин B6: 1,04 мг
Витамин B1: 0,17 мг
Витамин B2: 0,52 мг