0

С лед като палми и банани вече виреят по Черноморието и през зимата, а в Южна България стопани си правят зехтин от собствени маслинови дръвчета, би трябвало да не се учудваме, че вече има цяла плантация с тропическото цвете Тубероза Полиантес. Туберозата, наричана Кралица на нощта, неземно красива и ароматна като никоя друга, отглежда Ева Александрова. Напуснах така наречения „столичен лукс”, където имах къща с камина, престижен живот, но наситен с много мръсен въздух и се заселих в село Караново до Стара Загора, разказа тя с чувство за хумор пред „Телеграф“.

Единствена

Там започва да отглежда плантация с неземното цвете Тубероза Полиантес, чиито луковици внасят от Мексико, което се счита за неговата родина. От няколко години нейната компания е единствена в страната ни, която не само отглежда туберозата, но и прави етерично масло от нея. То може да се намери единствено на изложения, където производителите го продават в изящни малки шишенца. И не е лъжа, че която жена е вдъхнала от аромата, се пристрастява към него. Според Ева Александрова обаче това не е точно така. Тя разказа, че хората се делят на два типа, едните са изцяло покорени от туберозата, а другите не проявяват никакъв интерес. Тя се пошегува, като каза, че клиентите на маслото с вълшебен аромат са с духовни интереси и силно развита интуиция, докато тези, които не се впечатляват, са основно прагматични жени. А в Индия се смята, че с аромата на цветето посветените правят връзка с божествения свят и не случайно, когато се медитира, мажат областта на третото си око с него, за да го стимулират.

Самата Ева Александрова явно е от първия тип хора, защото нарича туберозата голямата любов на живота си. Въпреки че цветето, когато се отглежда на големи площи изисква много труд, тя не се отказва сама да изкопава грудките, да бере цвета.

Грудки

Точно в тези горещи дни в началото на август тя засажда грудки, за да цъфнат през есента. Напук на твърденията, че туберозата се сади само през пролетта. Очевидно цветето се приспособи у нас, след като прецъфти през декември, вече няма да вадя грудките, а просто ще ги покрия със слама, за да прекарат студените месеци, обясни Ева Александрова.

Вече нямаме толкова студени зими и съм сигурна, че няма да има проблеми с оцеляването на цветята. Стопанката допълни, че този начин ще й спести много работа, защото няма да се налага да вади грудките и после пак да ги засажда. Да, който иска да си гледа цветето в двора, спокойно може да ги засади сега, подчерта тя. Също така може да го направи и в саксия, да ги държи на балкона и да ги прибере чак когато температурите паднат.

Влага

Ето и основните изисквания, които е добре да спазват при отглеждането. Туберозата, ако е навън, иска вода, сега при засаждането. В тяхната плантация се полива с дъждовални машини, което осигурява и въздушна влага на растенията. Това на балкон може да се постигне или с маркучите, които правят водна мъгла, или около саксиите да се пръска с най-обикновена помпичка. Или най-просто в жегите да се постави съд с вода, откъдето тя да се изпарява.

Наторяване

В саксия при засаждане на грудките туберозата няма специални изисквания. Пръст с пелерит от магазините за цветя е достатъчна. Иска наторяване, като пак от тези магазини може да се купи тор за цъфтящи. В градината почвата трябва да се разрохка, може да се ползва същата тор и е добре цветето да е на слънце.

Яде се като аспержи

Ева Александрова разказа, че от цвета на туберозата може да се прави чай, който е силно ароматен. Също така, когато пониква цветоносът и е все още бледозелен, от него се приготвя ястие подобно на аспержите, което е почти неизвестен факт у нас. Тя уточни, че се ползва за храна, когато бялото на цвета не е започнало да се формира.

Етеричното масло от тубероза пък освен че се ползва в топ парфюмерията наравно с това на Роза Дамасцена, има подхранващо действие за кожата. Също така е антисептично и противовъзпалително и действа отлично на хора с проблеми с белите дробове. Трябва обаче да се разтваря с базово масло.