0

Н ачинаещите овощари трябва да знаят някои правила, преди да се хвърлят да избират сортове, място и време за засаждане на ябълките в градината. Специалистите овощари препоръчват есенно засаждане на ябълките, но може през есента, а в по-топлите райони на страната, ако е топло, може и през зимните месеци.

Зреене

В зависимост от периода на зреене ябълките се делят на летни, есенни и зимни. Летните узряват през юли-август. Те обаче могат да се съхраняват само около 10 дни. При есенните сортове беритбената зрялост настъпва през втората половина на август до началото на септември. Могат да се ядат след 15-30 дни. Зимните се берат през септември-октомври, а консумативната зрялост е чак след 2-5 месеца.

Продължителността на живота на ябълковите дървета е в зависимост от сорта, подложката, климатичните условия и грижите. Присаждането на овощни дървета е процедура, състояща се в комбиниране на потомък от благороден сорт, обикновено даващ добри и вкусни плодове, с подложка, която гарантира здравето и устойчивостта на замръзване на дървото или позволява да се регулира силата на растежа му.

Сортовете, които започват да дават плод по-бързо, имат по-малка продължителност на живот, и обратно. Средната продължителност на живота на ябълковото дърво върху силно растяща подложка е 40-50 години, а върху слаба - 15-25 години.

Калеми

За ябълкови дървета се наричат така наречените ябълкови корени - подложки, към които се присаждат калемите на исканото плодно дръвче. Интересът към овощните растения, отглеждани върху нискорастящи (джуджета и полуджуджета) подложки, се увеличи през последните години, защото ябълковите подложки засягат основни характеристики на сортовете – сила на растеж, устойчивост на замръзване и дори податливост на болести. Затова изборът на правилната подложка е толкова важен, колкото и подборът на сорта ябълки, който дава плодовете с желаните характеристики. Отделните подложки за присаждане на ябълково дърво имат различен ефект върху един и същ сорт ябълки. Те влияят върху изобилието от добиви, регулират силата на растеж, устойчивостта на замръзване и податливостта към болести на полученото дърво. Най-важните свойства на подложките на ябълковото дърво е да дадат на дървото подходяща височина и да го адаптират към преобладаващите климатични условия. Следователно характеристиките, които трябва да се следват при закупуване на подложка, са предимно: устойчивост на замръзване и сила на растежа.

Сила

Дърветата с най-малка сила на растеж (достигат най-малката височина) могат да бъдат получени чрез присаждане на ябълкови дървета върху джудже подложки.

Въпреки това дърветата, получени от такива подложки, обикновено са по-малко жизнеспособни от присадените върху по-силни подложки и също изискват колове.

Английска шайба се нарича най-известната и най-използваната подложка за ябълкови дървета в света. Открита е случайно. Добивите са много добри всяка година, но не издържат на замръзване и суша, защото са с плитки корени, слабо развити и чупливи.

Полски подложки издържат на студ и болести

P 59 е полска подложка и се характеризира с висока устойчивост на замръзване и ниска податливост на болести. Ябълковите дървета, присадени върху нея, дават плод през втората година. Препоръчва се за плодородни почви, защото расте слабо на по-слаби и леки почви. И тази подложка има плитки корени и затова дърветата се нуждаят от опори и са чувствителни към суша. P 22 също е полска подложка за много плодородни и напоявани почви, защото има слаба коренова система. Голямото й предимство е високата устойчивост на замръзване и болести. Дърветата отново се нуждаят от опори. Те започват да дават плодове на втората година от отглеждането.

Задържат растежа до 2,5 м

Нискорастящите подложки имат способността да задържат растежа на присадените върху тях растения до 2,5 метра (джудже) и до 3,5 метра (полуджудже).

Ябълковите дървета върху подложка джудже дават плодове рано, до 2-3 години след присаждането. Плодовете в такива насаждения са с по-добри търговски качества, защото ябълките са по-големи, по-ярко оцветени, с по-добър вкус, но с леко намален срок на годност. Грижата за по-ниски дървета е по-лесна, при прибирането на реколтата по-малко плодове се нараняват.