0

Ш арлът и Чарли Бенет са прекарали четири години, превръщайки фермата си в Нортърбърланд, регион в Североизточна Англия, в стопанство отпреди 200 години, пише Би Би Си.

По думите им резултатите са невероятни.

Всичко започнало с откриването на отдавна забравена карта. Документът, открит в библиотеката на Нюкясъл, разкрил богато пасбище, осеяно с полета с древни имена и отдавна изчезнали живи плетове и гори.

Картата показвала как имението от 440 акра на семейство Бенет е изглеждало през 1805 година.

Повратен момент

„Това беше повратен момент - спомня си Чарли. И добавя: - Знам, че това е било по времето, когато фермерството и природата са били в добър баланс. И че като възстановим този пейзаж, ще можем да създадем жива ферма, която ще е също така добра за дивата природа“.

Семейството на Шарлот притежава имението Мидълтън Норт от век насам. То е преминало от нейния прадядо към нейната пралеля, после към майка й и накрая до самата нея. Двойката се преместила в имението през 2019 г., а с идването на пандемията от ковид следващата година те неочаквано се сдобили с много свободно време, за да се съсредоточат върху новия си дом. Бизнесът на Чарли замрял, седем негови големи проекта се провалили.

„Отидох във фермата и си помислих – това е, с което ще се захванем - казва той. И добавя: - Бях вдъхновен от това, което се случва по света, и се опитах да променя нещата“.

Откритие

Той бил заинтригуван от това, че една от техните гори е била наречена Болнична плантация. Това довело до учудващото откритие, че тази земя навремето е била притежавана от болница Грийнуич в Лондон. Това се е случило заради екзекуцията на предишния собственик.

През 1716 г. Джеймс Радклих, трети граф на Дъруентуотър, е бил лишен от земите си и обезглавен заради участието си в якобитското въстание предходната година. Неговото имение е било прехвърлено от парламента на болницата Грийнуич с цел генериране на приходи за издръжка на големия брой пенсионирани и ранени моряци в страната.

През 1805 г. картографите проучили земята на болница, в резултат на което била изработена карта, съхранявана в историческа независима библиотека в Нюкясъл.

„Отидох в библиотеката и разпитах една от библиотекарките, която ми каза – да, мисля, че мога да ви намеря това нещо“, казва Чарли. „Тя ми подаде този прашен куп, а аз просто не можех да повярвам - продължава той, добавяйки: - Карта от 1805 г. с всички тези стари наименования на полета, живи плетове и ограждения“.

Животни

Чарли също така поискал да знае какви животински видове са преобладавали по това време, затова се обърнал към работата на Томас Биуик, дърворезбар от Нортърбърланд, който публикувал илюстрирани книги на дивата природа през същия период. „Имаше пример с жерави и интересно, две години след началото на нашия проект, се появи жерав“.

През последните четири години семейство Бенет е превърнало всички обработваеми ниви, което е около 70% от тяхната земя, отново в тревни площи, осеяни с различни видове треви и бобови култури. Това подобрило плодородието на почвата и осигурило храна на опрашители като пчелите и пеперудите.

Двойката също така засадила 40 акра гори, изградила близо 7 мили живи плетове и направила 14 свързани помежду си езера. По думите на Чарли, всичко това сега е пълно с диви животни.

„Имаме тритони, риби, жаби, а през лятото – четири различни вида водни кончета“, казва той.

Проектът довел до значително повишаване на броя на множество видове животни, птици и насекоми. По време на зимното преброяване на птиците местният експерт по дивата природа Джорд Додс установил 30 различни вида пернати.

Печели младото поколение за каузата

Сега Чарли се е запалил по това да сподели резултатите от проекта, като кани групи посетители във фермата и говори на сбирки на местната общност. Благотворителна организация пък организира посещения на деца.

„Децата са бъдещето - казва Чарли, добавяйки: - Тук идват много деца, доста от тях са от семейства в неравностойно положение. Най-хубавото е, че всички те веднага хващат за какво става въпрос. Само след пет минути започват да тичат наоколо, да се калят, да ровят за червеи. Надявам се да съм ги спечелил за каузата. Някои от тях казват – да, искам да работя в провинцията или във ферма“.