0

- Госпожо Боянова, кой е най-същественият проблем, който трябва да реши властта, за да няма фалити на български фермери?

- Няма най-съществен, всички са важни. Единият е помощта за Украйна, но даването на пари е само да се закърпи положението, толкова колкото да не затворят врати стопанствата. Ситуацията в момента е „на косъм“, защото дори и с тези пари някои ферми ще затворят, защото много са задлъжнели. Другият важен проблем са радикални промени в защита на производството.

- Какви промени?

- Субсидирана заетост на работна ръка, поземлени отношения в по-дългосрочна перспектива, законопроекти, които касаят напояването и водните сдружения, радикална борба със субсидиевъдството. Искаме да има честна конкуренция.

- Тоест вашите искания не са по-различни от тези на европейските фермери с малки национални разлики?

- Европейската комисия в момента е в шок и паника. Така е, защото те толкова време не обръщат внимание на това, което им се говори, и сега след бурните протести не знаят кой път да хванат, защото хем трябва да помагат на Украйна, но не може тази цена да я плаща само европейският фермер.

- А искането за дерогация на угарите?

-По принцип земеделската площ трябва да е за производство, но от ЕК казват 4% да почива. В момента, в който всичко е въпрос на оцеляване, логично е да не се губи производство, затова земеделците искат дерогации и тази година и това го искат всички.

- Ние досега не сме ли оставяли угари?

- Оставянето по желание е едно, а като задължение да си вземеш основното плащане от субсидията е друго. Нашите земеделци си правят сеитбообороти, пазят си почвата, не е нужно еврочиновник да им го каже. Но ако оставим 4% от площите да почиват, правилото по задължение, това прави 1 млн. и 160 хил. дка само за България, точно в този напрегнат момент не е логично, нали.

- Предстои среща в неделя отново с премиера и министрите на земеделието и финансите. (Интервюто е правено в наверечието на предстоящата среща - б.а.) Какво трябва да стане, за да не излязат на протести?

- Искаме всички искания да бъдат изпълнени. Ние казахме всичко, от страна на управляващите нямат аргументи срещу нас, те са съгласни, че сме прави. Техният проблем е откъде да вземат парите за украинската помощ. Но да седнат и решат кое е по-важното в момента.

- Министър Вътев каза, че анализите на Министерството на земеделието ще покажат кои от фермерите имат най-много нужда от помощ и те ще получат.

- Значи на всички трябва да се даде. Нашите доказателства са с цифри и тенденции. Ще ви кажа, че и с Украйна, и без Украйна положението е зле. Войната в Украйна просто довърши всичко. Защото и секторът на зърното тръгва надолу като другите сектори в България. Допреди Ковид кризата и войната бяха стабилни, но за да излязат земеделците от целия ЕС на протести, значи нещо не е добре работата. Миналата година зърнопроизводителите не искаха европейска помощ за войната, но нито се случи забрана на вноса оттам, нито успяха да продадат над себестойност. А и друго искам да кажа, производителите на олио какво ще правят, ако слънчогледът им не е от Украйна. Светът ще свърши ли.

- Нали казват, че почти без пари го купуват слънчогледа?

- Май не е без пари. Преди това само украински ли беше този слънчоглед. Няма ли други страни, които да произвеждат. Хайде, българският не го искат, но само Украйна ли отглежда слънчоглед.

- Следователно се върви към протести, трактори ще влязат ли в София?

- Обсъждаме, първоначално ще се започва по места, но всичко ще е динамично. Засега в София не е ясно дали ще влизат с трактори.

- Как ще коментирате отношението на френското правителство към фермерите. Там техният премиер вървеше от ферма на ферма да ги успокоява?

- Те във Франция хвърляха изпражнения по сградите в Париж, смрад навсякъде. Затова ще ходи не, ами пушек ще се вдига. Ако трябва, и тук ще стане като в Париж.