0

Н аредба на Министерството на земеделието ще забрани да се смесва български с украински слънчоглед в складовете. Новите текстове също така изискват активна регистрация на складовете, както и описание на съдържанието на вида зърно в тях. Поставя и ограничение по отношение на смесване на партиди от българско и украинско зърно.

Спираме

Идеята на новите текстове е да защитят предимно малките земеделци от огромния внос, който влиза от Украйна и по този начин затормозява българския пазар на зърно. Това обясни земеделският министър Явор Гечев пред депутатите от Комисията по земеделие на първото й заседание. Той каза това в отговор на питане на народни представители как служебното правителство ще защити българските фермери от импорта.

Ние сме част от Европейския съюз и проявяваме солидарност с трагедията в Украйна, но истината е, че България плаща най-много в сравнение с останалите европейски страни от тази дан, и то най-вече по отношение на зърнопроизводството.

Брюксел

Гечев добави, че страната ни е поискала компенсация за безмитния внос от Украйна, но Европейската комисия е отказала. Всяка една от страните, през които минава украинското зърно, е предприела възможните законови мерки, за да защити фермерите си, и затова нашето министерство на земеделието прави тази наредба, стана ясно от изслушването на министъра на земеделието.

Киселинност

Една от целите е да се знае в крайна сметка какви количества са произведени от зърнените култури и с какво качество. Българското зърно е европейски стандарт, докато вносът от трети страни не. Министърът на земеделието уточни, че засега от пробите, които са вземани от влязлото зърно в страната, няма данни за опасни пестициди и отклонения.

Той разясни обаче, че слънчогледът от стара реколта

повишава своята киселинност и това вероятно се отразява и на качеството и на произведеното олио. Държавата обаче не може да каже на преработвателите какъв слънчоглед да купуват, каза министърът. Това, което можем да направим, е да има по-засилени проверки от страна на агенцията по храните.

Препълнени

В момента складовете са препълнени с украинско зърно. В същото време има стагнация на пазара, а това засяга най-вече малките фермери. Повечето от тях нямат складове и няма къде да съхраняват реколтата си, която ако не се продаде, ще се компрометира. Или ще се продаде на много ниски цени, което за малките ще е катастрофа.

Свръхпредлагане

В момента сме свидетели на локална криза на свръхпредлагане на зърно. От Министерството на земеделието съобщиха, че Русия също е с отлични данни за зърнената реколта, а забрана за продажба на зърно няма, което допълнително нагнетява ситуацията в България. В момента 50% от вноса на украинско зърно в ЕС остава в България и това може да предизвика огромен срив за българските фермери.

Румъния и Полша с коридори

Полша също е поискала някакви парични компенсации заради проблемите с вноса на зърно от Украйна, но Брюксел е отказал. Полша и Румъния обаче са осигурили коридори, по които да се движат камионите от Украйна, но те свършват в България.

Световната практика обаче показва, че страната, която купува зърно, си го доставя в момента, когато й е необходимо, а не предварително. По този начин се пестят средства за съхранение. От агроведомството казаха, че се надяват след Нова година зърненият пазар да се раздвижи, но най-вече войната да свърши.