0

В края на второто и началото на третото десетдневие на март на много места в полските райони от страната се създадоха условия за образуване на слани, които нанесоха повреди в различна степен по цветовете на овошките.

През следващия седемдневен период – от 22 до 28 март – агрометеорологичните условия отново ще се определят от динамично време според Драгомир Атанасов,

агрометеоролог при НИМХ.

Вегетация

Прогнозират се средноденонощни температури над биологичния минимум, необходим за протичането на вегетационните процеси при есенните посеви. При пшеницата и ечемика ще протича фаза братене. Само на отделни места в южните райони от страната ще се наблюдава фаза вретенене. При трайните насаждения ще протичат различни фенологични фази – от набъбване и разпукване на пъпките до цветен бутон, цъфтеж и разлистване. През първите дни от периода се прогнозират слани и отрицателни минимални температури, които ще представляват опасност за напредналите в развитието си овощни култури.

Защита

Очакваните валежи през втората половина от периода ще ограничават възможностите за работа на полето. По-подходящи условия за извършване на сезонните агротехнически дейности – предсеитбени почвообработки и сеитбата на слънчоглед, провеждане на растителнозащитни пръскания при селскостопанските култури, ще има в началото на периода. Третиранията трябва да се извършват при тихо време и скорост на вятъра до 2-3 m/s. През периода започва оптималният агротехнически срок за сеитбата на слънчоглед в Северна България.