0

С ериозни студове под -10 и -12 градуса са малко вероятни до 10 февруари. И поради това преждевременно развитите видове не би трябвало да пострадат в този период. Агропрогнозата направи специално за „Телеграф“ климатологът Симеон Матев.

Той допълни, че има съобщения за района на Варненско и Югозападна България, че ранно цъфтящи бадеми са цъфнали, но трябва да отчетем, че всяка година тези бадеми си цъфтят, което означава, че те или са се адаптирали към промените в климата, или вече не се разчита да дадат някаква реколта, изтъкна той.

Сезон

И утре включително температурите са нормални за сезона. Дъждовете и снеговалежите създадат благоприятни условия за повечето земеделски растения, особено за житните. Трябва да се каже, че валежите, които паднаха в средата на януари, подобриха влагозапасите в почвата и притесненията, че е сухо и няма достатъчно влага отпадат, увери Симеон Матев. Снеговалежи допълнително ще внесат влага.

Новата тенденция

Това е новата тенденция за по-топли лета, с по-дълги и сухи периоди, прекъсвани от кратки дъждове, които се изливат като поройни количества вода, която носи щети по инфраструктура и по овошките.

От една страна хем е по-горещо, хем зачестяват тези ситуации. Няма как да избягаме от това. Миналата година беше петата най-топла в историята година, тази, която започна, ще е малко по-топла, но няма да е най-топлата година, предстоят още по-горещи. Английски климатолози предупреждават, че рекордно най-топлата ще е или 2025 или 2026 година, тяхната методика на изчисления сочи сигурност около 96% на тази прогноза, каза климатологът. Той припомни, че 2016 г. държи първенството за най-топла година, миналата беше на пето място в класацията, но пък лятото беше най-горещото в Европа.

За културните растения много е важно пролетта да е влажна, защото тогава се натрупва листна маса и е по това време да има достатъчно валежи.

Балканите

В прогностичен план повечето метеорологични централи очакват на Балканите май, юни, част от юли да са с наднормени валежи, затова по-скоро е добре да сме положително настроени за реколтата, но и да не забравяме, че все пак това е прогноза, каза Матев.

Голяма част от страната вече е с подсигурена влага. Най-податлива на суша е източната половина на страната, въпреки че през последните 20-30 години се забелязва значително увеличение на валежите в Добруджа. Така че, ако имаше огромна разлика между Добруджа и останалата част на страната, то тази разлика е сведена до минимум.

Стопаните да следят развитието на времето и да вземат мерки, ако се налага, защото много влага в почвата означава преовлажняване, което може да попречи на културите, затова е добре да търсят своевременно съвет от специалисти агрономи.