0

С ептември е месецът, през който се радваме на багрите на цветята и основно прибираме реколтата.

Опадалите плодове през септември не бива да угниват продължително под дърветата. Тъй като в повечето случаи това са червиви плодове, съществува опасност техните ларви да изпълзят в почвата и да се превърнат в какавиди, откъдето ще плъзнат още по-масово през следващата година, съветват от Ботаника.

Окапали

По възможност събирайте всеки ден окапалите плодове. Може да ги използвате за мус или желета. Ако останат по-дълго време по земята, придобиват земен дъх и развалят вкуса на крайния продукт.

Зрелост

Плодовете имат три вида зрелост. Те са беритбена, консумативна и физиологична. Беритбената зрелост се достига, когато плодовете са завършили своя растеж. Но при тази зрелост не всички плодове са годни за консумация, защото още не са придобили характерните за сорта си вкусови качества, цвят и аромат. Когато ги придобият, се смята, че са достигнали консумативна зрелост.

Семената потъмняват

Физиологичната зрелост настъпва, когато потъмнеят семената на плодовете. Постарайте се да определите най-подходящото време за събирането на плодовете.

Ябълките трябва да се стремите да събирате с дръжките, защото мястото на дръжката е един от отворите, през които в нея могат да проникнат гнилостните микроорганизми.

Плодни пъпки

Дюлите се събират без дръжки. Върху клончето, което носи плода на дюлята, се намират плодните пъпки за следващата година. Имайте предвид, че дюлите зреят значително по-късно и се прибират в края на октомври и ноември.

Не бива да оставяте заболелите плодове на дървото. Отстранявайте ги, защото върху тях продължават да се развиват причинителите на болести и вредители и да се задържат  по дървото.

Короните

Подгответе почвата за новите овошки и оформете короните на младите дръвчета.

Ако имате намерение да засаждате нови овощни дръвчета, е добре да обработите два пъти определените за засаждането им места, а по възможност и около тях, с подходящ препарат срещу почвени вредители.

Декоративни

Засадените през есента декоративни дръвчета и цветни или плодни храсти се вкореняват и адаптират много по-добре, тъй като през есента земята все още е топла, слънцето е достатъчно силно, а есенните дъждове напояват дълбоко почвата.

Сезонна

Септември е месецът, през който трябва да проведете сезонната резитба на младите дръвчета с буйно развиваща се корона или пък на дръвчетата, чиято корона е значително сгъстена. Прави се след събиране на плодовете.

Вар

Още през август, а може септември, октомври, та чак докато е хубаво времето, е добре да варосате добре стеблата на дръвчетата. По този начин ще ги дезинфекцирате. Така е, защото ще запълните дупчиците, през които влизат болестотворни организми. Овошките ще ви се отблагодарят другата година.

Срещу къдравост

Лук и хрян около прасковата

Сега е моментът да засадите лук, хрян или чесън около прасковата. Тези растения я предпазват от така досадната къдравост, която просто съсипва дръвчето.

Другото, което може да се направи, е да се наредят около ствола камъчета или счупени керемиди и тухли, които да се застъпват и да не позволяват на плевели да пълзят около прасковата ни.

Все още е рано да засаждаме фиданки, защото листата първо трябва да опадат. Ако ги засадим, докато по клоните има шума, то дръвчето може да измръзне, в случай че студовете паднат по-рано.