0

Е сента дойде, а след нея ще почука на вратата и зимата. Вече е крайно време да намерим начин да запазим сакъзчетата и мушкатата през зимния сезон.

Цяла пролет и лято сте треперили над растенията, поливали сте ги, подхранвали и сте се радвали на красивите им цветове. Затова много домакини търсят начини да съхранят корените през зимата, вместо да ги хвърлят и напролет да засаждат нови растения.

Род

Сакъзчето и мушкатото са от един и същи род. Въпреки това, всяка домакиня знае, че между двете растения има разлики. Сакъзчето е с гладки листа и е каскадно - като расте, пада надолу. Мушкатото е с мъхести листа и расте само нагоре.

Начинът на съхранение на мушкатото и сакъзчето също е различен. По принцип растенията трябва да се приберат на тъмно и хладно. Така те изпадат в покой и единствената грижа за тях се свежда до поливане веднъж на десетина дни и дори по-рядко. Ако пък през зимата се съхраняват на светло, поливките трябва да са по-начесто, защото развитието продължава, макар и доста бавно.

Място

Много домакини обаче имат по 50-80 саксии със сакъзчета и мушката. И не е удобно да приберат всичките на стълбите или в мазето, защото нямат толкова място.

Затова ги изскубват и търсят други начини за съхранение.

Повечето градинари са категорични, че мушкатата се съхраняват много по-лесно от по-нежното сакъзче.

Метод

Най-разпространеният начин за съхранение на мушкато е, като се извади от саксията, премахне се колкото се може почвата от корените му и с корените нагоре се провеси на тел в мазето като чубрица на тъмно в мазето. През февруари се вадят и се потапят в съд с вода. След известно време се разлистват и през април така съхранените растения се садят в саксии.

Други градинари вадят мушкатата от саксиите и ги слагат в кашон в мазето. Може всяко растение да се увие във вестник, за да не измръзне. Оцелелите мушката се насаждат в саксии през април.

Резултат

При сакъзчето обаче тези методи невинаги действат. Много хоби градинари се оплакват, че са го пробвали, но накрая резултатът бил умрели растения. Причината е, че мушкатото е много повече сухоустойчиво и затова издържа на гол корен. Сакъзчето обаче изсъхва и е хубаво да презимува в почва.

Затова можете да направите следното. Вземате няколко щайги в зависимост от това колко растения имате. Слагате на дъното найлон и отгоре покривате с малко пръст. Подреждате изскубаните мушката и сакъзчета, а отгоре слагате още малко пръст, все едно са засадени на гъсто в щайгата. Поливате малко и слагате щайгите в мазето. За една-две щайги с нагъсто засадени мушката и сакъзчета все ще се намери място в избата.

Друг начин е през ноември да засадите клонки от сакъзчета в кофички от кисело мляко или в малки саксийки по две. Така се събират много растения на по-малка площ. В началото на февруари поливките се увеличават и през март-април вече с цвят ги пресаждаме в нормални саксии.

Родината им е Южна Африка

Мушкатата са многогодишни растения. Родът произлиза от Южна Африка. В домашни условия мушкатото достига височина 60-80 см, но в родината си старите екземпляри достигат размерите на малко дръвче. Ако му се осигуряват оптимални условия, цъфти от април до октомври.

Повечето сортове се нуждаят от слънчево място, като трябва да се избягва силното слънце в горещите летни следобеди. Растението може да понесе и полусенчесто място, но при липса на светлина растежът се забавя, а цъфтежът – незадоволителен.