0

К артофите са основна култура за много стопанства в света.

Независимо от сравнително ниската им цена в магазина, все повече градинари решават да отглеждат сами картофи.

Но като всяка друга култура, отглеждането им има своите специфики и проблеми.

Картофите предпочитат добре дренирана, рохкава почва, богата на органични вещества. Сложете малко компост преди засаждане. Направете редовете си на разстояние 30-40 см един от друг, между всеки картоф за семе оставете 7-10 см.

По-големите картофи за семена могат да бъдат отрязани на части, всяка от които да има поне две очички (пъпки). Посейте всяко семе на дълбочина 7-10 сантиметра.

Поддържайте постоянна влага, особено по време на образуване на грудки, но избягвайте преполиване, за да предотвратите гниене. Можете да подхранвате картофите с балансиран тор (10-10-10), когато растенията са около 15-28 сантиметра високи и отново след цъфтежа.

Насипете почвата или мулчирайте около растенията, докато се развиват, за да предотвратите излагането на клубените на слънчева светлина, което причинява позеленяване и горчивина. Ще трябва да направите това два пъти през вегетационния период.

Събирайте реколтата рано, когато картофите са малки и крехки, обикновено 75-90 дни след засаждането. Картофите за основна култура са готови за прибиране на реколтата 90-120 дни след засаждането. Приберете ги на хладно, тъмно и добре проветриво място за 1-2 седмици, преди да ги съхранявате в хладна и влажна среда, за да предотвратите покълването.

Болест

Вероятно най-неприятният от всички проблеми с тази култура е картофената мана. Спорите се разпространяват от вятъра и дъжда и може да останат в латентно в почвата с години. Не е за смях, когато се появи в градината ви, тъй като може лесно да унищожи цяла реколта за дни и да остане в почвата за дълго.

Симптоми: Тъмни петна по листата, които се разпространяват бързо, което ги кара да пожълтяват, изсъхват и умират. Бяла плесен може да се развие по долната страна на листата във влажни условия.

Превенция: Както винаги, превенцията е най-доброто лекарство; за съжаление, въпреки вашите усилия, понякога картофената мана е неизбежна, ако вече е във вашия район. Можете да смекчите последиците, като засадите устойчиви на мана сортове картофи и се уверите, че вашите растения са разположени на подходящо разстояние с добра циркулация на въздуха. Можете да приложите фунгицид на основата на мед във влажно време като превантивна мярка.

Лечение: Отстранете и унищожете незабавно заразената листна маса. Не поставяйте никаква част от тези растения в компоста. Изгорете ги или ги изхвърлете на боклука. За съжаление, ако бъдете засегнати от картофена мана, реколтата е приключена.

Краста

Друг често срещан проблем е крастата по картофите.

Симптоми: Грапави, коркови петна по картофените клубени, които могат да бъдат повърхностни или по-дълбоки. За щастие, те се отразяват само на външния вид и не влияят на вкуса. Но ако искате да отгледате перфектни картофи, този недостатък ще ви зразни. Болестта се причинява от микроорганизъм, с който често са заразени картофите за семе.

Профилактика: Засадете сортове, устойчиви на струпясване. Поддържайте pH на почвата около 5,5-6,0 и избягвайте прекомерното торене. Препоръчително е да правите всяка година тест на почвата си.

Третиране: Отстранете засегнатите грудки при прибиране на реколтата. Редувайте културите и избягвайте засаждането на картофи в една и съща почва за няколко години.

Напаст

Почти всеки градинар е имал вземане-даване с колорадските бръмбари.

Симптоми: Колорадските бръмбари причиняват забележими щети на картофените растения. Изведнъж ще забележите подобни на скелет листа. Оранжево-жълтите яйца и ларвите обикновено се намират от долната страна на листата.

Профилактика: Засадете рано, за да избегнете пиковите популации на бръмбари. Поддържайте здрава почва и растения чрез подходящи грижи, за да намалите стреса и податливостта на растенията.

Лечение: Използвайте интегриран подход. Събирайте на ръка бръмбари и ларви, но същевременно използвайте покривала на редовете за предотвратяване на снасянето на яйца от и привлечете в градината естествени хищници като калинки. Тези методи работят най-добре, когато се приложат едновременно.