0

У крайна ни залива с евтин слънчоглед, не се знае обаче точно каква част остава у нас за преработка и каква част отива към други страни.

Според данните на Агенция „Митници“, предоставени на „Телеграф“, само в периода от началото на юли до 15 август (времето, когато родните стопани повдигнаха този проблем) у нас са внесени 302 671 873 килограма слънчоглед. За същия период на миналата година също са били внесени някакви количества, но данните са конфиденциални по Закона за статистиката.

Според Националната асоциация на зърнопроизводителите засиления внос е започнал още през април, като към момента от Украйна у нас са внесени общо 700 000 тона от маслодайната култура.

Между 1 юли и 15 август през България са преминали транзитно и 38 525 052 килограма слънчоглед, докато миналата година по същото време количеството е било 0.

Култури

Освен със слънчоглед, Украйна ни залива и с определени количества пшеница, ечемик и царевица. Засилен е и транзитния поток през страната ни. Така например у нас за посочения период са внесени 1 637 362 килограма пшеница и 3 120 670 килограма царевица. Транзитно са преминали 544 280 кг пшеница, 2 392 202 кг ечемик и 2 564 434 кг царевица. Миналата година и вносът, и транзитът на тези стоки от Украйна към България е бил нула.

Държавите, към които се насочва транзита, са Турция, Ирак, Гърция, Северна Македония и др. Основният използван транспорт е сухопътен, като също се осъществяват доставки с морски, речен и железопътен транспорт в зависимост от маршрутите, уточняват от митниците.

Склад

Към момента на територията на страната са налице стоки под режим „митническо складиране“, които във всеки момент могат да бъдат реекспортирани към трета страна, да бъдат транзитирани към друга държава от ЕС или да бъдат допуснати на пазара в България, уточняват още от Агенция „Митници“.

Със сигурност част от внесения от Украйна слънчоглед остава за преработка в родни предприятия, които произвеждат олио. Твърди се, че украинският слънчоглед влиза у нас на цени от 800 до 1000 лева за тон.

Евтината суровина от Украйна обаче по никакъв начин не е повлияла досега на цените на олиото, което се продава в магазините. Оказва се, че на прага на новата реколта, европейският пазар е вече пренаситен.

Цени

Цената на олиото на борсата в Ротердам падна от пика 2500 долара за тон на 1330 долара, тоест до нивата отпреди войната, коментира шефът на Държавната комисия по стокови борси и тържища Владимир Иванов пред „Телеграф“. В същото време цената на олиото на едро е надолу само с 10 ст. за литър, а дребно изобщо не мърда. „Това се дължи на лошите очаквания за зимата. Търговците на дребно задържат цените високи заради големите енергийни разходи и разходите за труд. Постоянното говорене за кризи поддържат цените висноки. Ключово е неяснотата на енергийния пазар. Докато там няма яснота, ще има неспокойствие на пазарите“, коментира Владимир Иванов.

Котировките на борсите надолу

Опасенията от преди седмица относно сериозната суша, ударила водещи страни производителки като Франция, Унгария и Румъния, се оказаха не така сериозни, както предвиждаха някои агенции. Оптимизмът се усети още и в най-сетне реализиращия се износ на зърно от Украйна, чието начало е факт и това донесе сериозен спад в цените на повечето от зърнените контракти по световните борсови пазари, пише в седмичния обзор на Софийската стокова борса.

През изминалата седмица цената на пшеницата в САЩ поевтиня с 27 долара до 315 щ.д./тон, а тази във Франция спадна с 29 евро до 315 евро/тон. В Украйна цената буквално се срина със 100 долара на 300 щ.д./тон, дали заради нужда от реализация или прекален оптимизъм - предстои да се разбере. Руската пшеница слезе с минус 17 долара до 330 щ.д./тон.

Цената на американската царевица също се понижи с 3 долара до 299 щ.д./тон, във Франция имаше минус 17,75 евро до 317 евро/тон, а в Русия промяната е обаче нагоре с 10 долара до 325 щ.д./тон. Цената на ечемика във Франция остана без промяна на 300 евро/тон, в Русия минус 8 долара до 305 щ.д./тон. Цената на нерафинираното слънчогледово олио на борсата в Ротердам, доставка м. септември остава на 1550 щ.д./тон, а тази на рафинираната захар също е надолу с 16,20 долара, достигайки до 538,90 щ.д./тон на борсата в Лондон.

В подкръг „Зърно“ на Софийска стокова борса котировките през седмицата са както следва – хлебна пшеница в големи количества се търси на 580,00 – 637,00 лв./тон, предлагане имаше за 740,00-750,00 лв./тон. Фуражна пшеница в големи количества се търси на 615 лв./тон. Предлагането на фуражен ечемик дава котировки на цена от 665 лв./тон. Царевица се търси на 550 лв./тон, предложения нямаше. Всички цени са без ДДС.

В подкръг „Хранителни стоки” цените на основните стоки продължават да бъдат стабилни след множеството сделки за консерви от преди седмица.