0

З аради необичайните климатични условия унгарските овощари се готвят да приберат най-бедната реколта ябълки от 10 години насам, съобщава freshplaza.com.

Това предупреди шефът на браншовата им асоциация Петер Келемен.

„Ако сегашната ситуация се запази, се страхувам, че до няколко години много производители ще се откажат от фермерството. Последно прибрахме толкова лоша реколта заради измръзване през 2007 г. - 214 000 тона, а след това през 2011 г. - 300 000 тона. Сега прогнозираме, че ще приберем между 100 до 120 хил. тона ябълки, което вероятно ще бъде достатъчно само за местното потребление. Само 170-190 хил. тона са нужни за производството на ябълков концентрат за плодови сокове. Така че се очертава огромен дефицит и това ще бъде предизвикателство“, посочи той.

Фактори

Келемен обясни, че има много фактори, довели до сегашното положение. „През последните 90 дни, от 20 май досега, има дефицит на 130-150 мм дъжд в най-големите производствени райони. Това влияе негативно върху реколтата. Сушата доведе до сериозно окапване на плодовете точно преди прибирането на реколтата. Виждаме плодове с малки размери, особено в градините без напояване. В много градини цъфтежът е бил слаб заради слани“.

Някои от решенията на проблемите са твърде скъпи за градинарите. „Има два типа продукция. Едната е за свежа консумация. Компаниите, които работят за този пазар и искат да останат на него, трябва да търсят технологични решения срещу осланяване и градушки. Това е единственият начин да гледаш ябълки днес. Разходите за един хектар обаче възлизат на 60-70 хиляди евро. На втория пазар – за преработващата индустрия, е много трудно заради ниските изкупни цени. Затова е много трудно там да се печелят пари“, обяснява още Келемен.