0

Б иоземедлци, зеленчукопроизводители, овощари, дребни животновъди ще са с предимство при търговете за ползване на ниви от Държавния поземлен фонд. Такива текстове в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи (ЗСПЗЗ) бяха абсолютно единодушно приети на първо четене от депутатите в Комисията по земеделие, храни и гори на Народното събрание. Тези текстове бяха обсъждани и обещавани от министъра на земеделието Кирил Вътев и екипа му, откакто зае поста в министерство на земеделието. За тази цел от самото начало бяха сформирани тематични консултативни съвети, в които участваха всички заинтересовани по веригата земеделци и животновъди.

Адрес

С предложените от агроминистерството проектоизменения държавата възнамерява да води политики за оземляване на малките земеделски стопани и фермери от уязвимите сектори, предоставяйки им с предимство отдаването под наем на земи от държавния и общинските фондове. Експертът от агроминистерството Лилия Стоянова подробно разясни същността на тези поправки. С първата част от проекта се предлага имоти от Държавния поземлен фонд да се отдават не с конкурс, както досега (защото са субективни), а само чрез търг, който ще се провежда в две сесии. При първата сесия ще се дава предимство на местни стопани в чувствителните сектори - плодове, зеленчуци, животновъдство или биологично производство. Стопаните трябва да имат постоянен адрес в общината по местонахождение на държавните имоти, да имат поне 3-годишна регистрация като земеделски производители, като се поставят тавани от 300 дка на земеделските земи, които те могат да наемат. Според тези изменения няма да има трети търг както досега.

Ливади

В проекта на закон за собствеността и ползването на земеделските земи освен предимството за получаване на ниви под наем за стопаните от уязвимите сектори са предвидени и съществени предимства при разпределянето на държавни и общински ливади, пасища и мери. Те преференциално ще се дават за ползване на стопани с животни в дадената община.

Текст, за който по време на обсъжданията настояваше да присъства Симеон Караколев. Той даваше примери, че никому неизвестни фермери или фирми идват от другия край на страната и заемат пасищата на малки и местни животновъди.

Споразумения

Съществени поправки се правят и при сключването на едногодишните споразумения за ползването на земите, разписани в чл. 37в от ЗСПЗЗ. Те предизвикаха истинска буря и възражения от Българската асоциация на собствениците на земеделски земи. Аргументирано искане за промени в законопроекта направи депутатът от ПП-ДБ Свилен Трифонов, което беше прието от председателя на комисията Десислава Танева. Ако законопроектът бъде приет на първо четене в зала, между двете четения ще се направят съответните допълнения в проектозакона, уточни Танева.

Според собствениците на земеделски земи споразуменията ще влязат в сила, когато бъдат подписани от не по-малко от две трети от ползвателите. За останалата една трета ще важи сега действащото законодателство, посочи Стоянова.

Едри

Представители от съюза на младите фермери и собствениците на земеделски земи изразиха съмнения дали при служебното разпределение на останалата една трета от земята няма да се получи изместване на малките арендатори от големите. Председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Илия Проданов обаче съобщи, че позицията на асоциацията е в защита на малките наематели, затова и те ще представят на парламентарната комисия точни текстове, които да послужат на юристите в полза на бъдещо осигурено справедливо разпределение.

Промените за споразуменията влизат незабавно в сила

По отношение на измененията, свързани с временните споразумения, се предлага също сроковете за деклариране на тези договори да се изтеглят напред - от 31 юли на 30 юни, така че самите споразумения да могат да бъдат подписвани през юли. По този текст също имаше възражения от притежателите на земя. Редица въпроси бяха поставени и от Националния съюз на говедовъдите във връзка с параграфите от законопроекта, които се отнасят до разпределението на общинските и държавни мери, пасища и ливади на стопани с животни. Очевидно отговори ще бъдат давани при второто четене на проектопромените.

Идеята за бързото приемане на този законопроект е в частта за споразуменията по чл. 37в да влязат в сила от тази година. Колкото да пасищата, мерите и ливадите, новите текстове ще бъдат в сила от следващата пролет, когато до 1 март списъците с имотите от ДПФ бъдат обявени от областните дирекции „Земеделие“.