0

В сяка година октомври е различен, но така или иначе е месец, в който златната есен нахлува. Въпреки това в градината все още има много работа по прибиране на реколтата. Например домати и пипер, ако няма слани, могат да плододават и до декември, ако

времето позволи. Миналата година например много стопани се похвалиха с вкусни чушки и домати, обрани преди да настъпи астрономическата зима. В интерес на истината тези плодове-зеленчуци са много вкусни, а мнозина изчакват да оберат последната реколта от

чушки, за да направят най-вълнуващата лютеница.

Зелени

Засега синоптиците обещават октомври без слани, но е добре да се следят прогнозите за времето. Ако се страхувате, че ще загубите последните и най-ценни плодове от зеленчуковата градина, то в сухо време приберете останалите зелени домати, бяло и брюкселско зеле, броколи, засадените през август зелени листни растения, корените целина и праза. В средата и края на октомври приберете тиквите на подходящо място. Не забравяйте, че преди това трябва да се изсушат в лехите най-малко една седмица, за да се втвърди кората.

Кореноплодни

Къснозреещи кореноплодни като цвекло, моркови, магданоз, ряпа, сладки картофи, гулия, хрян също могат да се извадят и да се съхранят за зимата. Според e-zdravey.com част от кореновите култури могат да бъдат оставени в земята до замръзване дори за зимата. Оказва се, че хрянът ще се чувства добре в земята до падането на сланата, защото така дори ще натрупа повече хранителни вещества и ще стане по-ароматен, по-сладък. Същото важи и за морковите. В същото време праз, ерусалимски артишок и пащърнак могат да бъдат оставени в земята до пролетта, където те ще прекарат зимата добре и ще бъдат свежи. Карфиолът обаче, който не е имал време да образува глави преди замръзване, трябва да бъде изкопан с пръст и преместен в отоплена оранжерия за повторен растеж. Брюкселското зеле след излагане на студ ще стане по-вкусно. Орехите е добре да се оставят да паднат на земята и тогава да се приберат, защото ядките са по-качествени. Затова е добре да се проверява периодично под дървото за паднали плодове.

Листопад

Въпреки че има експерти, които съветват да се засаждат нови фиданки през октомври, това задължително трябва да става чак след като е приключил листопадът, в противен случай новонасадените дръвчета могат да замръзнат през зимата. Така че засаждането го отлагаме или за края на месеца или през ноември. През октомври това, което можем да направим е да варосаме стволовете на овошките. Тази дейност може да се извърши до падането на снега, та дори и тогава, в някой слънчев ден. Другото, което можем да направим, е да прегледаме овошките, от които сме прибрали реколтата и да ги почистим от изгнили и сухи клонки. Можем да ги напръскаме и с бордолезов разтвор. Въпреки това това е дейност, която е най-добре да се извърши, когато е настъпил листопадът. Тогава можем да направим и санитарна резитба.

Премахваме ли растителните остатъци или да мулчираме

С нахлуването на но тил земеделието става все по-спорен въпросът дали да оставим растителните отпадъци в градината, след като сме прибрали реколтата . Привържениците на пермакултурното земеделие смятат, че оставяйки стебла и листа върху лехите, по този начин си осигуряваме естествена тор за следващата година. Те са привърженици и на мулчирането със суха трева, начупени клонки, дървесни стърготини и т.н.

На точно противоположно мнение са представителите на традиционното земеделие.

Според тях паднали плодни дървета, окапали листа, нарязана трева и плевели, зеленчукови стъбла, отрязани клони, парчета от стара кора - всичко това трябва да бъде премахнато своевременно от градината. Според тях, ако остатъците не се почистят, градината може да бъде заразена с гъбички, бактерии, ларви и яйца от вредители; може да се превърне в уютно зимно убежище за самите насекоми, охлюви и гъсеници; може да съдържа семена и кълнове от бъдещи плевели, които ще започнат да растат през пролетта; може да се превърне в деликатес за гризачи. Така че няма съмнение - всички растителни остатъци трябва да са далеч от градината, съветват те. Според традиционалистите всичко това трябва да бъде изнесено и изгорено.