0

В икаме пеперуди в градината си с маточина и магданоз. Над 13 различни цветя и растения имат способността да привличат тези разноцветни насекоми.

Цветовете ще омайват с нектара си възрастните индивиди, а листните растения ще послужат за изхранване на ларвите. Ако решите да проектирате градината си благоприятно за летящите красавици, задължително трябва да добавите камъни. На тях пеперудите обичат да кацат за отдих и за да се припичат на слънце. Нужен е и воден аксесоар от типа на декоративна баня за птици. Изберете подходящо място и поставете пеперудена къщичка. Тя е достатъчно малка, за да не могат птиците да влизат в нея, а и пази насекомите от вятър и лошо време. Можете да я боядисате и украсите както пожелаете.

Слънце

Другият аксесоар е хранилка. Ако осигурявате на пеперудите подслон и допълнително храна, те ще живеят по-дълго, със сигурност ще останат при вас и ще привлекат още пеперуди. След набавянето на тези неща те ще имат налично всичко необходимо, за да обитават и красят вашия двор. Както самите насекоми, всички използвани в специалната градинка растения обичат слънцето. Затова изберете местоположение, което е огрято от лъчи поне 6 часа в денонощието. В никакъв случай обаче не трябва да използвате пестициди в дворчето си.

Люляк и асклепис

Много растения и цветя привличат пеперудите. Въпреки че повечето видове имат предпочитание към определени нектари, по принцип те обичат маргаритки, люляците, флокса, лавандула, хелиотропа, циния, ибериса, маточина, магданоз. Това са по-известните и разпространени градински растения. Има обаче и други. Важно е да изберете няколко от тях и да проучите необходимите условия за виреене.

Асклепиас, или така нареченото пеперудено растение, е едно от най-предпочитаните за двор и градина. Алтернатива на това растение е белият равнец. Освен че е прекрасен със своите наситени оранжеви цветове, асклепиасът умело привлича пеперудите към себе си. Такава сила притежава и будлеята или пеперуденият храст. Други предпочитани цветове са тези на английската пурпурна или червена астра, рудбекия или балканската жълтуга, ириса или както го наричат на места перуниката джудже, цинията и други. Повечето от растенията не са капризни по отношение на почвата, но е важно тя да е добре овлажнена.

Подготовка

След като изберете желаната от вас форма на градината, я очертайте, можете да използвате градински маркуч, с който да оформите границите на лехата. С помощта на остра права лопата окопайте границите, за да оформите ръб. Тази техника е сполучлива и по този начин лесно може да нарисувате сърце, звезда или друго очертание, на което след това ще поникнат красивите цветове. След като подготвите мястото, полейте почвата добре и изчакайте няколко дни. Най-добре е да направите ръб около очертанията на лехата, за да попречите на тревата и другите растения да прораснат извън границите. За целта можете да използвате камък или тухли. Готовите растения извадете от саксиите и ги поставете на местата им в лехата. Това ще позволи да видите как ще изглеждат едно до друго, преди да ги засадите. След като приключите, полейте веднага. Добре е първите 2 седмици да поливате растенията през ден, а следващите 2 – по 2 пъти седмично. Втората година можете да оставите на природата да свърши своята работа, като от вас се изисква само да отстранявате плевелите.