0

Ш аран за спортен риболов и за тиган се развъжда на около 20-30 километра от центъра на столицата ни в рибарник до село Доганово, Елин Пелин. Венцислав Любенов Цветанов, който управлява водоема, е превърнал старо корито на река Лесновска в оазис насред полето. Всичко това стана благодарение на мечтата ми да се занимавам с отглеждане на риба, наложи се да заложа и къщата си на банката, за да я сбъдна, разказва стопанинът, който е роден в Елин Пелин през 1970 година.

Още от дете хобито ми е да ходя за риба, а най-обичам да я хващам с ръце, разказва Венци. Постепенно мечта ми беше да имам водоем, в който да отглеждам риба за спортен риболов.

Начало

За да осъществи мечтата си, през 2003 г. взима под наем язовира на Белопопци в община Горна Малина. Работи там 10 години, но впоследствие се сменя собствеността и от държавна става общинска и договорът ми беше развален. Първоначално язовирът беше на Министерството на земеделието, но впоследствие общината извади акт за собственост и мен ме освободиха, споделя любителят на риболова. За мен беше голям удар, но не се отказах, а започнах да мисля къде да се преместя и явно е било за добро, успокоява се Венци. Детството му е преминало в Доганово, тъй като родителите му са били учители в училището. Тогава се сеща, че преди много години до селото е било старото корито на река Лесновска. Това е било може би преди 40-50 години. През всичките тези години обаче от корито мястото се е превърнало в сметище. Въпреки това Венци не се отказва и започва да проучва чия е собствеността и се оказа, че няма собственик. След това общината го актува като общинска собственост и тогава го наема и започва да чисти и копае, за да изгради рибарник. Залага къщата си в банката, за да вземе заем, за да инвестира и облагороди водоема. Така се ражда от нищо нещо в полето. Първоначалната идея на Венцислав е на мястото да се практикува само спортен риболов. Имах много приятели от предишното място в Белопопци, едни от най-добрите състезатели на България по спортен риболов. Започнах да пържа риба на приятели, а на предишното място в Белопопци правих само шарани на скара. Там имах огромни скари, но печенето отнема поне 40 минути и реално нямам такава физическа възможност тук да го предложа, споделя Венци. Постепенно започнах да пържа риба, но само за себе си и за приятели.

Кухня

Нямах кухня, имах само един котлон. Но хората, които идваха да хващат риба за хобито, започнаха да искат да им правя, казва Венцислав. Постепенно започват да идват и други хора и вече в ресторанта се работи на 12 котлона. Готви заедно със сина си. Менюто не е голямо, но всичко се приготвя с много любов като за семейството си. Предлагат освен риба, салати и картофи и крилца. Венцислав купува само хубави и домашно произведени зеленчуци. Предлагат и раци, но не всеки път има. Цаца правим, филе от бяла риба, миди и крилца. Но хората идват масово заради шарана. През уикенда се изяжда по 400 килограма шаран. Раците са речни, миналата година имаше много, но тази масово измряха по язовирите, казва Венцислав. Аз също гледам раци, но са много малко количество.

Идея

На рибарника всеки може да идва да лови. Има два водоема, като единият е за спортен риболов. В него не се взима риба, а всеки има право да хваща, като таксата е 15 лева на въдица и след като я уловят, я снимат и я пускат. На него няма живарници. Само когато има регламентирано състезание се допускат живарници, защото трябва да се премери килограмите риба. На другия басейн, където е и заведението, има племенни риби като каракуда, черноперка, костур, клен, клей, които ако се хванат от рибарите не се заплащат. Останалата риба като шаран, сом, бяла риба, бял амур е 8 лева за килограм. Рибарите имат право да я пускат, но нямат право да я държат в живарника цял ден и след това да я пускат, защото се наранява и до месец умира. Това са условията за двата водоема.

Не пържа повече от два пъти в едно олио

В ресторанта идеята е да се сервира само прясна риба. Всичко, което се пържи за клиентите, се хваща на момента и за това всеки трябва да каже за колко души да е порцията. Така готвачът преценява колко голям шаран или колко риби да изчисти и да приготви. Замразени са само морските риби като цацата. Шаранът на момента се чисти, защото ако се направи по-рано, вече му се променя вкусът, споделя Венци. За това питаме за колко човека риба на приготвим и ако са голяма компания, се правят две или три риби. Освен че шаранът, който приготвям, е пресен и за това е много вкусен, но и сосът, с който го овкусявам, е лично моя измишльотина от преди повече от 20 години. Не крия рецептата за него, но той не може да се приготви при всякакви условия. Причината е, че температурата на олиото е много важна, в която се пържи шаранът. Аз работя в големи съдове и котлоните са ми 9 киловата, в домашни условия този ефект не може да се получи. За една риба са нужни 6-7 минути пържене при много висока температура и повече от два пъти не пържа в едно и също олио, казва Венци. Сосът го прави от пасиран чесън със сол, винен оцет, бира, настъргана кора на един лимон, като след това изстисква и сока му. Добавя и един полски сос, казва се винари. Със соса се полива пържената риба веднага след като се извади от тигана.

Приготвя само домашно произведени зеленчуци

Венци изкупува от бабите от селото домати и краставици, които садят специално за него. Освен това купува само картофи от негов човек от Пазарджик. За Венци е много важно картофите да са определен сорт „Сурая“, защото са вкусни и хората са доволни. Приготвя огромни порции. За едно голямо плато с пържени картофи отиват над 2 килограма сурови.

Венци и семейството му обичат животните. Синът му е завършил зооинженерство, а дъщеря му - хореография в София и в момента е студентка. Имат инкубатор за люпене на яйца. Притежават към 600 кокошки, които са порода за яйца. Клиентите редовно си взимат от тях, защото кокошките се хранят с всичко, което остане при обработката на рибите, с хайвера. Яйцата са много вкусни с оранжеви жълтъци и се купуват за малки деца. Гледат и пауни, лебеди, патета мандаринки. Черните лебеди да доста дружелюбни. Има една женска, която ми се качва върху колата, където отида аз и тя след мен, добавя Венци. Обича да върви между масите и дори краде картофи. Тя се казва Чери, но дава само аз да я галя, голяма любов сме, споделя Венци.