0

С лед зимата всичко наоколо изглежда някак пусто и безжизнено. Именно сега е моментът да вдъхнем живот в почвата и да превърнем обикновения двор в райска градина.

Ако искате да се радвате на пъстрота и ухание след няколко месеца, е време да се залавяте за работа. Най-ранните цветя, които можете да засадите, са гладиолите, бегониите и гергините. Те са луковични и много интересни, защото по-късно през пролетта, лятото или есента отново цъфтят. Март е идеалният месец за засаждането им.

Цъфтеж

Гладиолата цъфти през лятото и затова сега е идеалният момент да засадите луковиците й на дълбочина десетина сантиметра. Другото интересно решение е да си посадите вечно цъфтяща бегония. Цветята от този вид се купуват през пролетта от разсадниците и се държат до прецъфтяване. Ако се отглеждат правилно, могат да се запазят доста години. Гергината, или както е позната на места като далия, се размножава чрез засаждане на грудките през пролетта, подобно на лалетата, когато почвата вече се е затоплила и отпуснала, обясняват опитните градинари.

Планираме

След студовете, когато пролетта вече е на прага, е време да подготвите цялата градина за нов живот. Сега е моментът да вземете важни решения и да планирате действията си, за да постигнете наистина добри резултати. Първо трябва да почистите с гъст дарак тревните площи. Премахнете всички изгнили стръкове, които задушават тревата и пречат на растежа й. После направете с вила малки дупки в почвата. Това й помага да диша. Щом приключите с тревните площи, прекопайте мястото, на което ще садите цветята, и почистете плевелите.

Температура

С повишаване на температурите растенията, които изпадат в зимен покой – това са всички листопадни видове, започват да се събуждат за новия си жизнен цикъл. Пъпките, особено при ранно развиващите се видове, постепенно набъбват и се подготвят за разлистване. Време е и да засадите семената на едногодишните растения – цветя или зеленчуци. Подгответе си съдовете, в които ще ги засявате, и ги дезинфекцирайте. Петуния, лобелия, флокс, агератум – спокойно може да засадите предварително в сандъчета и след това в двора. Но има и такива, които не се разсаждат – семената им се сеят направо в градината на местата, където бихте искали да растат и да се развиват. Като годеция, ешолция, декоративен грах, делфиниум, мак, топкарамфил. Не е зле да прегледате грудките на гергините, гладиолите и каниите. Почистете ги и се постарайте да ги запазите до момента на засаждането, за да се радвате на прекрасните им цветове.