0

К лиматичните промени влияят драматично на селското стопанство. Повишаващите се температури, валежите и по-дългите засушавания променят традиционните култури, които се отглеждат в Европа. И по-специално местата, където могат да виреят.

В Англия, известна с влажния си климат, фермерите вече започнаха да отглеждат ядки, нещо немислимо допреди няколко години, съобщава „Евронюз“.

Един от тях е Гай Сингх-Уотсън, който се запалил след пътуване до субсахарските райони на Африка, където видял интересни „агроекологични комбинации“. През 2020 година той засадил 50 акра с орехи и лешници във фермата си в красивото графство Девъншир в Югозападна Англия.

Проектът

Идеята на проекта беше да опитам да произвеждам храни с възможно най-малко влияние върху околната среда и качествата на почвата и така да стимулирам биоразнообразието, казва Сингх-Уотсън пред „Евронюз“.

В сравнение с по-топлите части на света, досега много малко ядливи ядки се отглеждаха в Англия заради студения и дъждовен климат. Лешниците, сладките кестени и орехите са основните три вида, които растат в дивата природа и досега по-рядко се използваше дървесината от тях. Но това вече не е така точно поради климатичните промени. Например миналата година температурите в Англия достигнаха невероятните стойности от 40 градуса. Според Гай поради тези причини може да се увеличи производството на ядки в този район. Ако всичко върви нормално, значи сме на правилния път, посочва англичанинът. Фермерът подчертава, че всичко трябва да се планира много внимателно.

Климатичните промени вече позволяват да се отглеждат храни като ядки и грозде за пенливи вина, но в същото време влияят пагубно на традиционните култури. Английски фермери се оплакват от големи щети поради наводненията през миналата година.

Биоразнообразие

В както го нарича „експериментален проект“ основателят на компанията „Ривърфорд органик фармърс“ е засадил 5000 дръвчета на пасищата си, където пасат крави и овце. Той твърди, че потенциалът е много по-голям.

Целта е не само да се обогати биоразнообразието с повече култури и животни, но и да се подобри качеството на почвата и да се предотврати ерозията вследствие на дъждовете.

Но за всичко това ще е нужно доста време. Горичките на Гай все още растат. На ореховите дръвчета им трябват пет години, за да дадат първите си плодове. Но след това ще осигуряват реколта още поне един век. Това прави ядките много по-надежден източник на храна именно поради климатичните промени.

Да, климатът става все по-непредвидим и затова например орехите се вписват и свикват много по-добре в общата картинка, защото не се садят всяка година, подчертава фермерът. Но все пак отглеждането на дръвчета за ядки си остава рисково начинание, обобщава английският фермер.