С ладолед от овче мляко, истински шедьовър на сладкарското изкуство, приготвят в Кремиковския манастир. Това е най-новият продукт на мандрата към обителта и за кратко време се е превърнал в истински хит.
„От няколко места чувам, че нашият сладолед е по-добър от италианския, въпреки че за сравнение и дума не може да става, защото нашият е от чисто овче мляко и никакви добавки, консерванти и всякакви други изобретения на индустриалните храни“, с гордост разказа отец Серафим, който е игумен на манастира. Леденото изкушение свършва за кратко време, след като се заредят хладилниците на магазина в манастира, в който се предлага широка гама от сирена, кашкавали, колбаси, месни консерви, направени с мляко и меса, от животни, отгледани в стопанството на обителта. На витрините се мъдрят и буркани с манастирски мед, както и сладка и сиропи от плодовете в овощната градина.
Малини
Сладоледът се предлага в три разновидности - с овче мляко и малини, със сметана и шоколадов.
Безспорен лидер е малиновият, а след като го излапаш, ухаеш на нежните розови плодове дълго време. Отец Серафим разказа, че са закупили италиански машини и сладоледът всъщност се прави на три етапа, като първият е зреене, след това се смесват фино всички съставки и накрая се замразява.
Технолог
Отецът разкри тайната на вкуса на всички млечни продукти. Първо те се правят изключително само от мляко от овце, кози, крави, които пасат в ливадите наоколо, в продуктите се влага само мляко и нищо друго, но най-важното е майсторството на технолога. Оказа се, че той не е случаен, а самият Христо Юнгарев, един от първите технолози на държавната фирма „ЕлБиБулгарикум“. Той вече е пенсионер, но работи за мандрата на манастира от самото й създаване. „Работи с такъв хъс и страст, сякаш манастирските продукти са черешката на тортата на кариерата му“, описа вдъхновението на големия майстор отецът.
Зрее
Вероятно затова в хладилниците на магазина трудно може наведнъж да се задържат продуктите от цялата млечна гама, защото бързо свършват. Оттам вече можеш да си купиш, ако имаш късмет, отлично узряло овче, козе и краве сирене, кашкавал от козе и овче мляко, само от овче и краве. Масло, кисели млека, които ако обърнеш бурканчето надолу, няма да паднат. Продуктите се правят в мандрата до манастира, но зреят в пещера наблизо най-малко 40 дни, където температурата е равномерна. Там вече се предлага и пикантна топеница с червен пипер и късчета печени чушки. Важното е, че в магазина на входа вече има и терминал и може да се плаща с карта.
Консерви
Любителите на колбасите могат да се насладят на вкуса на сочна овча саздърма. Тя не е евтина, а жената, която продава, разказа пред „Телеграф“, че е от най-търсените продукти. Има хора, които се връщат на другия ден, за да си купят още. Там могат да се намерят и консерви с овче и свинско месо и луканки и колбаси от породата Мангалица, която се отглежда в стопанството. От тях се добива и фина свинска мас в малки бурканчета, която има свойството да сваля холестерола, обясни отец Серафим. С тази свинска мас могат да се приготвят и домашни кремове, както и да се ползва за лечение при простуда.
Стопанство
Стопанството към Кремиковския манастир бе създадено в последните 14 г. То има овощни градини, пчелин и развива животновъдство. Ползвани са пари от Програма за развитие на селските райони, както и други европейски програми. Средствата се използват основно за разширяване и облагородяване на манастирските сгради, които са база за прочутите детски лагери, в които през лятото минават по 600 деца, а престоят и изхранването им е напълно безплатно. Това е основната мисия на манастира, с която покойният патриарх Неофит е натоварил да отговаря отец Серафим Янев.
Безплатни бусове за празника
За храмовия празник на кремиковската обител „Св. Георги“ отново се очаква да пристигнат стотици гости от цялата страна, а на международния фестивал, който се провежда на поляните под манастира, ще пристигнат участници и гости от съседните страни. Отец Серафим припомни, че и тази година ще има организиран паркинг над самото село Кремиковци, откъдето минава пътят за обителта. Там всеки може да остави автомобила си и като истински поклонник да тръгне пеша нагоре, сред дъхавите борови и широколистни гори. Пътят не е труден, но за тези, които не могат да си позволят, непрекъснато ще има шатъли от бусчета между манастира и паркинга. Гергьовският празник ще започне още на 5 май вечерта, където ще се служи петохлебие в средновековната църква „Св. Георги“. На следващия ден сутринта ще има тържествена литургия, а след това за всички гости ще има празнична трапеза, с която манастирът ще почерпи всеки дошъл за празника с курбан чорба.
