0

Е дин от най-големите кошмари на майките с малки деца е възпалението на лигавиците на задната носна кухина и фаринкса. Това състояние е известно като заден ринит или т.нар. задна хрема. Тя се характеризира с изтичане на носна слуз в гърлото по задната му стена. За разлика от обикновената хрема възпалителният процес при заден ринит се разпростира не само в областта на носа, а по носоглътката и сливиците, като причинява болестни промени в тъканите. Засегнатото дете не изпитва особен дискомфрт през деня, защото в игри и движение рефлекторно поглъща носната слуз. Но следобед и през нощта, когато тялото му е в хоризонтално положение, това води до болезнена кашлица. Тя е силна и непосредствено след събуждане.

​Фактори

Основната и най-честа причина за заден ринит е попадането на вируси и бактерии в носа и гърлото. По-рядко проблемът е резултат от действие на дразнители, причиняващи алергия - цветен прашец, отделяния от домашни любимци, химически вещества и др. Риск носи и тютюневият дим. Заден ринит може да се развие и в резултат от механично увреждане на лигавиците. Например след попадане в носа на дребни елементи от играчки или след диагностични процедури поради микротравми от медицински инструменти.

Задната хрема започва с подуване на лигавиците и отделяне на голямо количество водниста слуз. Ако към хремата се подходи неправилно или изобщо не се лекува, възпалителният процес се разпростира върху тъканите на фаринкса. Състоянието започва със следните симптоми - изтръпване, парене, сухота в носа и носоглътката, запушване на носа, често кихане, кашляне, болки в гърлото, променен, дразнещ глас. Възможно е детето да вдигне температура до 38,5-39 градуса, както и да има втрисане, гадене, повръщане, слабост, сънливост.

Трета сливица

Обикновено в такива случаи се уголемява третата сливица, което затруднява дишането. Детето свиква да стои с отворена уста и долната му челюст леко увисва. Малчуганът започва да хърка през нощта. Уголемената сливица се развива в непосредствена близост с началото на ушния канал и при неовладяно възпаление създава риск от нарушения в слуха. Едновременно с това сливиците са имунен орган и първа бариера срещу вируси и бактерии. Ето защо идеята за премахването им винаги изисква конкретна преценка на ползите и рисковете от оперативното лечение. Според старите схващания, ако третата сливица е голяма, задължително трябва хирургически да се отстрани. Сега се приема, че такава намеса е оправдана и при малка трета сливица, ако детето страда от чести възпаления и има риск от увреждане на слуха му. В други случаи се препоръчва изчакване и съобразяване с една особеност - при рано опериране на третата сливица лимфоидната тъкан може отново да се разрасне. Последните виждания на специалистите по УНГ са, че преди навършване на 3-годишна възраст такава операция не бива да се прави.

Лечение

При по-големите деца и възрастните при задна хрема се препоръчват промивки с т.нар. морски води, или 0,9% разтвор на натриев хлорид, в аптеките има много видове. Прави се 6-7 пъти дневно, обилно и после ноздрите се издухват една по една, не двете едновременно.

Много е важно да не се позволява на секретите да се събират, понеже това може да доведе до фарингити, ларингити, синузити и т.н. При малките деца, които не могат сами да си духат носа, се промива и аспирира с т.нар. приставки за прахосмукачки (купуват се от аптеката). При тях може да се прави и инхалация с физиологичен разтвор - тук идеята е секретът да се разводни и така да се изчисти по-лесно. Препоръчително е да се ползва инхалатор, а не съд с гореща течност, за да се избегне рискът от изгаряне.

Трябва да имате предвид обаче, че спрейовете и капките за отпушване на носа при остро възникнала хрема са ефикасни, ако се ползват за кратко - около 4-5 дни, максимум седмица. След продължителна употреба рецепторите започват да не реагират. Честото използване води до увреждане на лигавицата и краткотраен ефект.