0

В сяка година поне по веднъж боговете са влизали в пещерата Утробата в Родопите и се подмладявали, подновявайки своето безсмъртие. Така са вярвали древните траки, които няколко пъти годишно са извършвали ритуали в пещерата. Обикновено на пролетното и есенното равноденствия, както на лятното и зимното слънцестоения.

Само че въпросът е къде точно в Родопите е тази пещера, защото кандидатите са няколко, а учените вярват, че още не са открили всички. В кърджалийско има две пещери с името Утробата. Едната е високо над село Ненково, а другата е край село Татул. Тя отдавна е голямата атракция. В опит да придобият поне частица от божествената сила траките са извършвали множество ритуали в тези пещери, някои от тях са били и оргии с безразборен секс и опиянение.

Разбира се, уфолозите отдавна са казали, че не става въпрос за древни богове, а за извънземни, но това вече е друг въпрос.

Местните от село Татул и до ден днешен си наричат тяхната пещера Вулвата или с нейм синоним. Тук са се извършвали ритуали, когато веднъж годишно гигантски фалос влиза в пещерата и опложда Майката Земя за нов живот. Това става през зимата, а след това идва новият живот на природата през пролетта. Слънцето толкова ефектно навлиза в пещерата, че наистина това изглежда като полов акт.

Фалос

Другата пещера с името на утроба над село Ненково е открита наскоро, но там има останали следи от времената още преди древната цивилизация на траките. Има и храм. Запаленият пещерняк, самоук етнограф и краевед Минчо Гумаров пръв я описва за съвременната цивилизация. Освен преподавател по военно дело и ръководител на Алпийския спасителен отряд той е и спелеолог. През 1998 г. попада на древна пещера между две скали над кърджалийското село Ненково. По-късно археолозите ще я определят като уникално тракийско светилище от началото на ранножелязната епоха около 1000 години преди Христа. По думите на проф. Николай Овчаров, проучвал през 2001 г. за първи път мегалитния паметник, усещането е, че влизаш в утроба с космически размери. Храмът е оформен като вулва. Навътре се развива пещера, имаща дълбочина 22 м. Човешката ръка я е издялала във вид на женска утроба, по стените на която непрекъснато се стича вода. А във вътрешния южен край на пещерата е издълбан олтар, символизиращ матка. Над входа е оформен процеп, през който ежедневно прониква слънчев лъч и всеки ден прави божественото оплождане. Неговата проекция на пода има очертания на фалос, а дължината му зависи от височината на слънцето. Мистичното оплождане на богинята майка от космическия слънчев фалос е почитано ежегодно в продължение на поне 2500 години, от края на бронзовата епоха до покръстването. За древните траки благодарение на този любовен акт животът на Земята се възраждал отново и отново и така до безкрая. Ритуалите са се изпълнявали през февруари, когато е ниско слънцето. Тогава лъчът достига 22 метра и се проектира до олтара, за да оплоди Богинята майка. С това символично се е слагало начало на новата година, а празникът е придружаван с много танци и вино.

Пещерата е една огромна фуния, а като викнеш в нея, има ефекта на гигантски мегафон. Ако вътре падне предмет, куче или друго животно се обади, звукът се чува много надалеч, някои казват, че на километри. По османско време са я наричали Танкардък кая - Гърмящата скала или Ехтящия камък, защото имало "шум в камъка".

В близост до Утробата древните, предполага се, че още преди траките, са белязали района със специални трапецовидни ниши.

Вибрации

Според руските метафизици, изследвали пещерата над Ненково, от нея се излъчват електромагнитни вълни, които влияят на нервните възли и окончания в гръбначния стълб и по този начин създават в тялото нова енергия. Те предполагат, че навярно заради енергийните вибрации древните траки са използвали пещерата за лечение, особено на бездетие и мъжка полова немощ, но и на най-разнообразни други болести.

След 2012 г. покрай Утробата се споменава и името на монаха Влад. Тези, които са го виждали и разговаряли с него, казват, че е руснак, над 40-годишен. Появявал се по няколко пъти в годината - обикновено през зимата и по време на лятното слънцестоене. Престоявал по няколко часа в пещерата и медитирал. Предлагал и специални амулети, изработени от месинг и керамика. Според него тази пещера е една от аномалните зони в България. Тя фокусирала енергията от земните недра и космоса по особен начин, създавайки лечебно елeктромагнитно поле, досущ като природен санаториум.

Руснакът споделял, че водил хора от родината си и със специалните ритуали, които усвоил навремето в Тибет, успял да активира силата на пещерата и да ги излекува. Той разяснявал, че в Утробата се формират енергийни вихри. По все още неустановен начин те взаимодействали с нервните окончания на човешкото тяло. Така се оказвало, че пещерата може да регулира чакрите. В крайна сметка човек се чувствал зареден със сили, а ако имал болежки, те отшумявали.

Влад смята, че енергията подпомага регенерирането на клетките в организма при напреднала възраст. Затова не било правилно в пещерата да се водят деца и млади хора, защото те си имали достатъчно от тази енергия и ако постояли повече, можели да се предозират. По думите на монаха съвсем не е мит, че енергийните вихри и полета могат да изцелят безплодие. „Заради регулиращите потенциали вътре напълно възможно е да се сдобиете след това с рожба“, твърдял той.

Руснакът твърди, че Утробата е едно от четирите места на сътворението на хората и света на нашата планета. „Утробата на енергийно ниво представлява Земята. Когато слънчевият лъч премине през отвора, на практика се получава среща на електромагнитно поле на планетата ни с инфрачервеното и ултравиолетовото излъчване на Слънцето. В този миг се създава особен вид енергия, която повтаря онази, която сме получили при нашето раждане. Тя сама по себе си не лекува, а по-скоро изменя тялото, като му дава силата само да се излекува“, отсича мистикът.