0

С градата на легендарния радиозавод във Варна е напът да бъде изравнена със земята. Това показват кадри, направени с дрона „Морско око“.

Твърди се, че това се прави с цел – теренът да се разчисти и на негово място да изникне грандиозен комплекс с блокове на 20 и повече етажа. Районният кмет на „Младост“ Христо Христов обаче коментира, че към момента за терена няма изготвен ПУП, което означава, че строителство на този етап не може да започне. Той спести името на спряганата фирма, която има инвестиционни намерения към терена на бившия варненски радиозавод с мотива, че не е упълномощен за това. Имотът, върху който се намират някогашните производствени халета на завода, е с обща площ от над 36 дка и според кадастъра са частна собственост. Площта на производствената база, чието събаряне тече, е малко над 21 дка.

Профил

Запознати твърдят, че инвеститорът е свързан с новоизградения „Исторически парк“ край варненското село Неофит Рилски. 3D визуализации, публикувани от Радослав Иванов в социалната мрежа, показват, че на мястото ще се издигне луксозен жилищен комплекс от шест 25-етажни сгради. Според профила му в Linkedin Иванов е служител по продажбите в „Исторически парк“, пишат местни сайтове и показват проекти. Електронните издания припомнят, че когато преди 5 месеца ги публикува, той написа: „Стартираме и нещо мащабно в град Варна!“.

Обещания

Кметът на града Благомир Коцев също коментира ситуацията, като написа в личния си профил в социалните мрежи, че „грандоманският проект“ за изграждане на четири 25-етажни сгради на територията на бившия радиозавод във Варна няма разрешение за строеж. Това е установила вътрешна проверка в община Варна, която още тече. „От граждани разбирам, че инвеститорът там продава имоти „на зелено“, което, ако се окаже вярно, би означавало, че на хората се взимат пари срещу обещания. Нещо повече - липсва дори инвестиционно намерение! Това е най-сериозният проблем, но не и единственият. От справки на общината става ясно още, че бъдещите сгради са разположени на територията на 3 имота. За два от имотите има одобрен План за безопасност и здраве (ПБЗ), който им позволява да демонтират постройките там. За третия имот обаче, където се намира основната и най-голяма сграда на завода, няма ПБЗ. Съответно нейният демонтаж, който върви и сега, е неправомерен. Липсва и План за управление на строителните отпадъци, въпреки че очевидно такива ще се генерират с тонове“, категоричен е кметът. Той е наредил спешна проверка на терен, но когато служители на общината и „Строителен контрол“ отишли на място, достъпът им бил отказан от охранител. „Какво крие строителят там е ясно и без да ни пускат. Макар и отказът им да е достатъчно красноречив. Искам да уверя варненци, че всички обстоятелства около проекта ще бъдат изяснени в спешен порядък. Строителният хаос във Варна трябва да спре!“, коментира Благомир Коцев.

Предприятие

Държавното предприятие, основано през 1966 година, произвежда и доставя навигационни системи с военно и гражданско предназначение. Заводът е най-голямото предприятие в тази сфера в някогашния соцлагер. В него са работили над 5000 специалисти. След приватизацията персоналът спада на няколкостотин души. Наследник след промените е акционерно дружество „Черно море“, което е със 100% частен капитал.