0

С амо на 8 километра от възрожденското градче Елена, родно място на поета Петко Тодоров и сестра му – любимата на Яворов – Мина, се намира село Марян. То е едно от най-старите селища в региона, като създаването му се крие някъде в V-VI век, когато на Балканите все още не е имало българска държава. Край селото се намира Божия обител, която крие много тайни.

Марянският манастир „Свето Преображение Господне“ е един от най-старите и най-здравите храмове от северната част на Стара планина. Построен е през VIII-IX век, в първите години след приемането на християнството по българските земи. За това свидетелстват откритите в обителта шест капители от т.нар. Теодосиеви колони, каквито са открити в двете наши столици Плиска и Велики Преслав. При строежа майсторите изобщо не използвали дърво, а само камък, кирпич и глина. Когато през 1868 г. в манастира избухнал пожар, пострадал само дървеният иконостас. В сегашния си вид манастирът е възстановен през 1870 г.

Тайната

Загадъчността на Марянския манастир в подножието на Балкана се свързва с тайна, чието разкриване днес е почти невъзможно. А тя е свързана с името на Свети равноапостолен княз Борис-Михаил.

Цялата статия може да прочетете в броя на 29 март (сряда) на в. „Телеграф“ и неговото сп. „Чудеса и Вяра“. Не изпускайте още уникални и интригуващи четива в списанието за духовност на България, което излиза всяка сряда с вестник „Телеграф“.