0

Н а 15 юли православната църква чества деня на Свети равноапостолен княз Владимир „Червено слънце“, покръстил Киевска Рус през 988 г. Той е син на княз Светослав и внук на Света благословена княгиня Елена – Олга Киевска - внучка на Свети цар Борис Михаил, племенница на цар Симеон Велики.

Свети княз Владимир е потомък на Симеон Велики.

 Свети княз Владимир е потомък на Симеон Велики.
scontent-sof1-1.xx.fbcdn.net

Според описаното в “Житията на светиите” на Българската православна църква именно от България тръгва християнството към днешните Украйна, Русия и Беларус.

Извори

Повечето сведения за живота на княз Владимир идват от по-късни хроники, писани от автори, свързани с църквата. Тъй като той изиграва решаваща роля в установяването на православната църква в Киевска Рус, достоверността на много от фактите в тези хроники е спорна, защото авторите са склонни да преувеличават добрите му страни.

Терзания

Животът на Княз Владимир преминава през два периода - езически и християнски. Като езичник княз Владимир бил жесток, кръвожаден, отмъстителен и порочен. След много престъпления, които извършвал, неговата съвест се пробудила. Душата му започнала да търси покой в глухите и мъртви идоли. Но владетелят не намерил в тях търсения покой и за него разочарованията от езичеството ставали все по-големи. Тогава той си припомнил своето детство и наставленията, които слушал от своята баба – християнката Елена-Олга. Тези завети разливали светлина и покой на тревожната му душа, искало му се отново да може да ги чуе.

Милолика

Според най-нови изследвания и въз основа на стари ръкописи се установява, че след баба си княгиня Елена-Олга княз Владимир попаднал под влиянието на една от своите жени. Тя също била българска княгиня – Милолика (Малуша). Тя дошла в Киевска Рус със своя домашен свещеник Михаил, за да извършва богослуженията.

"Покръстването на русите. Стенопис от Виктор Васнецов в църквата Свети Владимир в Киев, 1896 г.

 "Покръстването на русите. Стенопис от Виктор Васнецов в църквата Свети Владимир в Киев, 1896 г.
wikimedia.org

После същият този духовник бил изпратен в Цариград за епископско ръкоположение и станал пръв предстоятел на новоучредената Руска православна църква. Той умрял, когато княз Владимир бил още жив – 30 септември 992 г. След 11 години намерили мощите му нетленни и той бил канонизиран за светец. Паметта на българина Свети Михаил русите празнуват и досега в деня на неговото успение.

А с Малуша, след като се покръстил, Княз Владимир сключил християнски брак и изгонил другите си жени и наложници.

Чудото

Преданието говори, че преди кръщението си през 988 княз Владимир бил полусляп (получил катаракт). Когато го кръщават, в светата купел паднали от очите му две люспи и той прогледнал. След това чудо започнало руското всенародно обръщане в Христа. Тълпи народ влизали във водите на река Днепър при Киев и били кръщавани. Това ставало навсякъде и в земите на Великото Киевско княжество. Новите християни разрушили езическите капища и идоли и строели нови християнски храмове.

Кръщение, картина от Василий Навозов.

 Кръщение, картина от Василий Навозов.
mf.b37mrtl.r

След благодатното кръщение вътрешният живот на Владимир се променил изцяло. Той се каел за предишния си нечист живот, като казвал: „Господи, бях като звяр, много лоши неща извърших в езичеството - живеех съвършено животински. Ти ме укори. Слава Тебе, Боже!". Така жесток и отмъстителен в езичеството християнинът Владимир станал пример на кротка и нежна любов към всички. Любовта му към нещастните дотам се простирала, че той не искал да наказва дори престъпниците.

Милостини

При него свободно можело да влизат бедните и нуждаещите се и той с щедра ръка им раздавал храна, дрехи и пари. Грижел се за спокойствието на странниците, откупвал длъжниците, давал свобода на робите. Понеже знаел, че болните не са в състояние да отидат при него за помощ, той заповядал да разнасят за тях по улиците месо, риба, зеленчуци, мед.

Евангелските думи: „Блажени милостивите" проникнали дълбоко в душата му. Три трапези били слагани в дома му: една за митрополията с епископите, иноците и свещениците; втора за бедните; третата за него и болярите. Такъв бил християнският живот на благоверния княз Владимир. Той починал на 15 юли 1015 г. Тялото му било поставено в храма, построен от него и издържан с десетата част от неговите доходи, поради което се нарича „Десетинен".

Отхвърлил исляма заради виното

Съгласно легендата княз Владимир бил ухажван от емисари на всички единобожни религии да обърне народа си в тяхната вяра. Той веднага отхвърлил юдаизма. „Ако юдеите са оскърбили Бога до такава степен, че да не им позволи да се върнат в Обетованата земя, как могат да учат другите правилно за Него?“. Ислямът с доктрината си за многоженството отначало му харесала, но като му обяснили, че трябва да се откаже от свинското месо и най-вече от алкохола, направо бил възмутен.

"Великият княз Владимир избира вярата си", картина от Иван Егинк, 1822 г.

 "Великият княз Владимир избира вярата си", картина от Иван Егинк, 1822 г.
mf.b37mrtl.ru

Съгласно преданието князът изгонил мюсюлманските духовници с думите: “Не може в Русия да не се яде и пие!“. Съмнения изпитвал той и към Римската църква, която била изпратила в Киев цяла мисия начело с епископ Адалберт Магдебургски. В крайна сметка князът бил запленен от проповедта на един православен проповедник, който му посочил изпълнени пророчества от Писанието. След това владетелят изпратил пратеници в Константинопол, които да се запознаят отблизо с православието. Когато те споделили, че се почувствали почти в рая по време на литургия в „Света София“, князът решил да избере православието.