0

Е кип от археолози откри наскоро точното местоположение на гробницата на Свети Николай. Каменният саркофаг на Мирликийския Чудотворец се намира в църквата „Свети Никола“ в град Мира, област Демре в южната средиземноморска провинция Анталия. „Знаехме, че гробът му е тук, но сега установихме със сигурност точното му място в църквата. Това е много важно откритие, което ще повиши популярността на храма“, обяви пред информационна агенция Демирьорен (DHA) проф. д-р Осман Еравшар, който е ръководител на mровинциалния съвет за защита на културното наследство в Анталия. Специалистите са единодушни, че горния отвор на купола в църквата е подобен на архитектурата на Божи Гроб в Йерусалим, където е погребан Иисус Христос.

Римска империя

Св. Николай е живял между 270 и 343 г. и е раннохристиянски епископ от времето на Римската империя - противник на езичеството и арианството. Известен е също като Николай Чудотворец поради многобройните чудеса, приписвани на неговото застъпничество пред Бога. Той се счита за закрилник на децата, моряците, рибарите, търговците, банкерите, пивоварите, бъчварите, фармацевти и билкари, покаялите се крадци, както и онези, които са обвинени несправедливо. Богомолци вярват, че той е един от най-бързите застъпници измежду светиите. Ако в кризисна ситуация не се сещате на кой да се помолите за помощ, то обърнете се към Св. Николай. След молби към него са се случвали невероятни чудеса, бури са утихвали внезапно, хора, изправени пред разстрел, са се отървавали по неведом път, разказват поклонници.

Артемида

Църквата „Свети Никола“, намираща се в Мира, е построена върху основите на древен храм на богинята Артемида. По-късно на мястото е вдигната християнска църква, където Свети Никола служи като епископ и по-късно е погребан. „Тази църква беше разрушена и по-късно на същото място беше построен нов, по-голям храм, останките от който могат да бъдат посетени и днес“, споделя проф. Еравшар. „Сега за първи път стигнахме до останките от първата църква и пода, по който действително е стъпвал Свети Николай“, отбелязва ученият.

Храмът Св. Никола в град Мира, където епископът е служил през IV век.

 Храмът Св. Никола в град Мира, където епископът е служил през IV век.

Съществуването на най-ранната църква е известно от някои снимки, направени през 1910 г. „Подовото покритие и оригиналните мозайки от първия храм ще бъдат изложени няколко месеца, след като бъдат реставрирани и консервирани“, добави проф. Еравшар.

Поклонници от цял свят вече се стичат, за да зърнат пода, по който е стъпвал самият Св. Николай.

 Поклонници от цял свят вече се стичат, за да зърнат пода, по който е стъпвал самият Св. Николай.

Ликийският съюз

Знае се, че Никола е роден в съседния град Патара, важен пристанищен град по онова време, в който се е помещавала сградата на парламента на Ликийския съюз. Той е бил син на богат търговец на зърно. Пътувал е често от Патара в областта Кас до Мира, област Демре. На последното място той е живял дълги години. Църквата, в която е служил като епископ, днес е от голямо значение в християнския свят, особено сред православните християни. Въпреки че Св. Никола е сред 12-те светци, почитани във всички християнски деноминации - не само в православието, но и в католицизма, англиканството и при монофизитските църкви като Арменска, Коптска, Етиопска и др.

Поради това не е изненадваща статистиката, според която стотици хиляди туристи посещават това място в Турция всяка година. По стените на църквата има стенописи, изобразяващи Свети Никола. Особено внушителен е саркофагът му от римския период, украсен с рибени люспи и листа от акант. Смята се, че

той е бил част от гробницата на светеца.

Знамение

След края на земния си път светецът е бил погребан в църквата на град Мира. Тогава сред вярващите хора се понесла мълвата за благоуханно миро, което изтичало от мощите му и от което всеки можел да получи изцеление. През 1099 г. мощите му са откраднати от италиански моряци от храма в Мира и отнесени в град Бари, Италия, където се пазят и до днес. Това е причината светецът да се смята и за покровител на разкаялите се крадци. По-късно части от тези реликви са дарени от Римокатолическата църква на различни местни православни църкви. Такава частица се пази и почита в храмовете „Св. Николай” в българските градове София и Созопол.

Св. Николай на Запад е известен още като Дядо Коледа (Санта Клаус), тъй като се смята, че личността на този праведник е прототип на белобрадия старец. Приживе той раздал цялото си богатството на децата и на бедните, досущ както днес западният герой носи подаръци по Коледа.