0

Н а 24 юли Православната църква почита Света великомъченица Христина. Имен ден празнуват Христин/а, Кристин/а, Кристия и др. Праведницата, на която са кръстени тези хора, се родила през III век в богато и известно семейство. Баща й Урбан бил управител на град Тир - древен полис в Ливан, един от най-богатите на своето време.

Ангел Господен

Родителите й дали името Христина, което било не според тяхното езическо мъдруване, но по Божий промисъл: самото име като някое пророчество предсказвало, че девицата, когато порасне, ще стане християнка, Христова рабиня и невеста и мъченица. Когато станала на 11 години, се открила необикновената й красота и сред девиците нямало подобна на нея. Тогава баща й, желаейки да я запази от човешки погледи, й направил стая в една висока кула, дал й най-добрите слугини и поставил там златни и сребърни изображения на своите богове, като заповядал всекидневно да им кади тамян и да им се покланя. Много от знатните и богати хора, слушайки за красотата на девицата, желаели да я имат за съпруга на своите синове. Когато умолявали за това бащата на девойката, Урбан винаги отговарял:

- На никого няма да дам дъщеря си, но я посвещавам на моите богове: милостивите богове твърде много са я обикнали и нека тя остане девица за тях и вечно да им служи!

Девицата Христина, израствайки по възраст и разум, тъй като Бог я просвещавал и вразумявал със Своята благодат, започнала да достига до познание на истината. Гледайки през прозореца към небето и небесните светила, чрез създанията познавала Създателя и като се убедила в безчувствеността и пустотата на бездушните идоли, не искала да им принася кадене и да им се покланя. Тя все гледала на изток, към небесната висота, въздишала и плачела, казвайки сама на себе си:

- Докога сърцето на хората ще бъде затъмнено, докога ще остава помрачен техният неразумен ум, който не се обръща към Господа Бога, сътворил небето и земята и украсил ги с такава забележима за очите красота?

Разсъждавайки така сама в себе си, тя започнала да се покланя на Единия, Живеещ на небесата, истинен Бог и със сълзи Му се молела да й открие Себе Си.

От кулата Христина гледала все на изток, към небесните висоти и се молела на истинския Бог да й се открие. След много дни на пост и молитва й се явил ангел Господен. Той я осенил с кръстното знамение и й казал, че в името на Единния Бог тя ще бъде жестоко изтезавана от трима мъчители, но Създателят винаги ще я укрепва и ще й помага.

Възмездие

Веднъж тя счупила домашните сребърни и златни езически идоли и ги хвърлила през прозореца. Когато научил какво е направила, баща й я подложил на жестоки изтезания. Майка й със сълзи на очи я молила да се откаже от вярата си в Христа. Младата мъченица с непоколебима твърдост изтърпяла всичко. Поразени от това, мнозина езичници обърнали душите си към Бога, който Христина изповядвала.

Мъченицата строшила езическите идоли.

 Мъченицата строшила езическите идоли.
razgradnews.net

Баща й умрял внезапно през нощта, когато измъчената Христина по негова заповед била хвърлена в тъмница. Царят изпратил на мястото на Урбан нов управител на име Дион. Той продължил да измъчва младата жена, принуждавайки я да се поклони на статуята на езическия бог Аполон. Но мъченицата разрушила идола с молитвата си и в мига, когато той се разбил, управителят Дион също умрял.

Чудо

Наследилият го Юлиан продължил с инквизициите. Той хвърлил Христина в огнена пещ и я държал там 5 дни, но тя излязла невредима. Тогава заповядал да й отрежат езика. А мъченицата и след това говорела ясно и като взела отрязания си език, го хвърлила в лицето на Юлиян. Той ослепял от докосването на езика до очите му, а светицата с още по-голяма сила благославяла Бога и хулела идолите и техните жреци. Управителят, не можейки повече да понася обидните думи и гневен за ослепяването си, заповядал да я предадат на смърт. Тя била прободена с копия от войниците. Това станало около 300 г., в царуването на император Диоклетиан.

Покровителка е на Палермо

Археологическите разкопки показват, че почитанието на света мъченица Христина датира още от IV век, а първото й житие е написано през VI век. Днес голяма част от мощите на светицата се намират в италианския град Палермо, за чиято покровителка се смята. Намират се в катедралата „Санта Мария Асунта“ (Успение на Пресвета Богородица") и се съхраняват в малък параклис в богато обкована със сребро мощехранителница.

Мощите на Света Христина в катедралата Санта Мария Асунта" в Палермо.

 Мощите на Света Христина в катедралата Санта Мария Асунта" в Палермо.
topactualno.com