0

Н а 13 декември цялата Христова църква тачи паметта на светата мъченица Лукия (или Лучия) девица. Тя е родена около 283 г. в Сицилия и произхожда от богато римско семейство от Сиракуза. След ранната смърт на нейния баща девицата е отгледана само от майка си.

Обет

Още като млада девойка Лучия приема християнската вяра. Когато славата на света мъченица Агатия се разпространила по цяла Сицилия и жителите на Сиракуза се стичали в Катана на поклонение пред светия гроб на мъченицата, Лучия отива на празника заедно с майка си Евтихия. Последната 4 години страдала от кръвотечение и не можела да се изцели с никакви лечебни средства. След чудотворното й изцеление Лучия дава таен обет за безбрачие. Майка й не знае за това и когато Лучия навършва пълнолетие, я сгодява за богат младеж. Тогава дъщеря й разкрива, че нейният жених е сам Господ, а парите за зестрата й трябва да отидат за богоугодни дела.

Спор

„Грижливо пазех останалото от баща ти и за девет години умножих твоето наследство - отговаря майка й. - Това, което придобих сама и все още мога да придобия, е твое. Но първо ме погреби и тогава постъпвай с имуществото си така, както ти бъде угодно“.

- Майко - казала Лучия, - на Бог не е угоден онзи, който му дава нещо, което не може да отнесе със себе си или да употреби за своя полза. Ако наистина искаш да извършиш богоугодно дело, дай му това, което можеш да употребиш за себе си. Когато умираш, няма да се нуждаеш от нищо земно и ще си безсилна да го вземеш със себе си. Затова, докато си жива и здрава, дай на Христа своето имущество и отделеното за мене.

Лучия повтаряла на майка си това всеки ден, докато накрая тя се съгласила и те започнали да раздават и употребяват имуществото си за нуждите на бедните.

Хитрост

За всичко това научил годеникът на Лучия и започнал да разпитва дойката на годеницата си:

- Какво означава тази внезапна продажба на имението и скъпоценностите?

Дойката веднага измислила правдоподобно обяснение:

- Твоята невеста научи, че се продава едно хубаво наследствено имение. Тя иска да го купи за вас и затова продава тези неща, за да събере нужните пари.“

Момъкът повярвал на думите й и вече не възразявал и дори сам поощрявал годеницата си и нейната майка да продават имуществото си. Но скоро щом узнал, че всичко е раздадено на бедни, вдовици и сираци и за Божии служители, веднага отишъл и съобщил на градоначалника Пасхазий, че годеницата му е християнка и следователно се противи на царските заповеди.

Унижение

Лучия е арестувана и измъчвана, за да се откаже от вярата си. Присъдата над нея е да бъде затворена в публичен дом и принудена да проституира. Тогава тя, за да се спаси от проституция, си избожда очите. Заради това е обезглавена през 304 г.

Мощи

Мощите на светицата са укривани дълго от мюсюлманските владетели на Сицилия. По време на владичеството на Византия над острова те са открити и пренесени в Константинопол, а в Сицилия е оставено само нейно ребро и лявото рамо.

През 1204 г., по време на Четвъртия кръстоносен поход, мощите на света Лучия са пренесени от Константинопол във Венеция, където са поставени в новоизградена църква на нейно име.

През 1861 г. църквата е разрушена, за да се построи железопътната гара на Венеция, която днес също носи нейното име. Мощите на светицата са пренесени в съседната църква „Свети Йеремия“, където са и до днес. През 1955 г. тогавашният архиепископ на Венеция Анджело Ронкали, по-късно папа Йоан XXIII, покрива мумифицираното лице на светицата със сребърна маска.

Легенди

Според Юлианския календар това е най-късият ден и най-дългата нощ в годината. Заради това има поверие, че света Лучия прехвърля дните и носи светлина.

Света Лучия е покровителка на зрението и помага на хората, страдащи от очни болести. Тя е патрон на острова Света Лучия, както и на

редица други италиански градове. Преданието гласи, че светицата спасявала християните, криещи се от тогавашните гонения. Тя им носела храна и вода, а за да са й свободни ръцете, поставяла светеща лампа на главата си. По този начин си проправяла път в мрака, докато стигне до бедстващите хора.

В Швеция започват коледните празници

В скандинавските страни - Дания, Швеция, Норвегия и Финландия, 13 декември се чества и като празник на светлината. Той е особено почитан в Швеция. Там от този ден започват да се подготвят за Коледа. В нощта на 13 декември около 4 часа сутринта най-малкото момиченце от дома се облича в бяла туника и поставя на главата си венче със седем забодени свещи. Традиционното меню за празника е пушена риба, шунка, мляко с ориз, греяно вино и подсладена бира.