0

Този израз обикновено се използва в преносен смисъл. Яхвам метлата - сиреч толкова ми е писнало, че преставам тотално да се съобразявам и всеки миг ще се развилнея... Не, това всъщност е старомодно - новата версия на този израз е „яхвам турбопрахосмукачката”. Хем съвременно, хем по-мощно, хем и по-сигурно... Или „яхвай метлата и чупката” (към гаджето или съпругата).

Някои имат особено отношение към метлите и смятат за недостойно да ги докосват. Други, напротив, ги възприемат като писък на модата. Мания сред феновете на Хари Потър е да се снимат сякаш летят с метли, съобщи в. „Дейли мейл”. Модата всъщност тръгва от Япония, но се пренася и в Европа и САЩ. Трябва само да се намери подходяща метла и да се скокне във въздуха с нея. Разбира се, това си е групово забавление, защото отсреща трябва да има някой, който да щракне момента. В интернет вече плъзнаха любителски кадри на такива полети. Хитът обаче е двама едновременно да яхнат метлата. Това изисква още по-добър синхрон и много упражнения.

Въпросът е защо метла наистина, а не лопата, гребло или мотика? Откъде идва идеята за магическите свойства на тази толкова обикновена вещ?

Символика

В продължение на векове метлите заемат ключови позиции в магьосническите ритуали, като това включва не само полети, но и манипулации, които са свързани с обредите за плодородие. И това никак, ама никак не е случайно. Ако се вгледате внимателно в метлата, може да видите, че тя има известна фалическа форма. Някога точно това качество се е вземало предвид при провеждането на ритуалите за плодородие. Фермерите възсядали метлата и започвали да подскачат из полето с нея, като смятали, че това действие ще помогне да се увеличи реколтата. А понякога провеждали същия обред с вили, но думата ни сега е за метлите. Щом ги яхнат, фермерите подскачали и се кривели, като си въобразявали, че движенията им ще бъдат забелязани от ония горе, от които зависи дали реколтата ще е богата или ще гладуват.

Някои историци смятат, че има пряка връзка между фермерите, подскачащи из полята, и магьосниците, усъвършенствали тези скокове и превърнали ги в истински полет. Днес обаче повечето от изображенията на летящите субекти са женски. Реят се из небето небрежно в две разновидности - сбръчкани от злоба, с крив нос и съсухрени пръсти, сграбчили здраво метлата, или голи и перверзни. Но ето че с появата на Хари Потър летенето на метлата отново се върна към мъжкото си начало.

Дори и материалите, от които се правели първите метли, притежавали магически свойства. В оригиналния вид дръжката трябва да е от ясен, а помитащата част - от брезови клонки. Ясенът от древни времена символизира силата, а брезата е сакрален материал за божествата. Другият вариант е с върбови клонки, които пък се свързват с лунната магия. Орехът, който също е широко използван материал за дръжката, е символ на мъдрост. Дъбът символизира сила и плодородие.

А защо точно метлата? Защото стои незабележимо в ъгъла на всеки дом, винаги готова да влезе в действие. Само едно протягане на ръката и тя вече танцува по пода. Или кръжи из въздуха.

От приказките, през изобразителното изкуство и филмите метлата се смята за класически символ на магьосничество и вещерство. С времето силата на метлата е излязла извън пределите на ритуалите за плодородие, използвани от фермерите, и е заела своето достойно място в т.нар. магии, свързани с дома на човека.

iStock

Инквизиция

По време на борбата срещу магьосниците и вещиците, достигнала своя апогей през 15-18 век, всеки човек, владеещ „магически” инструменти, можел да бъде подложен на преследване и даже на смъртно наказание. Въпреки това метлата по някакъв странен начин не попада в забранителния списък и маговете можели спокойно да си я използват, без да се опасяват от наказания.

Летящите метли освен магически атрибут са и масово използван транспорт в света на Хари Потър, където те сякаш бяха реабилитирани за дългите години, в които бяха свързвани предимно с вещиците. Обикновено метлата се ползва само от един човек, но когато това се налага, може да я яхнат и двама, в краен случай трима (повече не поема).

Не всяка метла може да полети, а и да го направи, не всяка подлежи на контрол. Необяздените метли си имат характер и се нуждаят от продължителна дресировка. Но веднъж обучени, те се превръщат в безценен помощник. Затова летящите метли в семействата на вълшебниците е прието да се предават по наследство. Някои от тях са със стогодишен стаж. Те умеят да се снишават и провират между облаците, могат да летят като стрела при пълно безветрие и да стоят стабилно насред ураган. Могат да се ориентират по звездите и да изпълняват дори и най-сложни маршрути. Но преди да започне обучението им, е необходимо истински магьосник да произнесе съответните заклинания. Колкото по-голяма маневреност трябва да има метлата, толкова по-дълга и сложна е формулата на заклинанието.

Съществуват метли от семеен тип, спортни, състезателни и игрови. Последните се издигат невисоко от земята (до метър) и развиват много малка скорост. При семейните на преден план излиза удобството и безопасността, а при спортните се изисква маневреност и скорост.

В света на Хари Потър

1. „Светкавица”

„Светкавица” е най-бързата метла в света. Сириус Блек изпраща метлата до Хари в третата му година в Хогуортс, след като неговата „Нимбус 2000” се чупи. Метлата може да вдига от 0 до 230 км за 10 секунди. Има изящна аеродинамична дръжка от ясен с диамантено твърда политура и ръчно номерирана с индивидуална регистрация. Всяка отделна брезова клонка на опашката е идеално шлифована за минимално съпротивление, което прави светкавицата съвършено балансирана и точна. Светкавицата има ускорение от 0 до 250 км/ч за 10 секунди и безотказна магическа спирачка, пише за нея в potter-mania.com

2. „Нимбус”

Компанията за този тип състезателни метли е създадена през 1967, когато се появява и първият от моделите, развиващ скорост до 161 км/ч и способен да се върти на 360 градуса и да замръзва неподвижно във въздуха при необходимост. Има „Нимбус 1000”, 1001, 1500, 1700, но ще спрем вниманието си на „Нимбус 2000”, защото това е първата метла на Хари Потър, подарена му от професор Дъмбълдор, когато Хари постъпва в отбора на Грифиндор по куидич. Създадена е през 1991 г. Следващият модел - 2001, се появява през 1992 г. Това е последната метла от моделите „Нимбус”. На втората година в Хогуортс Луциус Малфой подарява на целия отбор Слидерин такива метли.

3. „Чистометка”

„Чистометка 1” е първата метла от серията. Създадена е през 1926 г. 2 е следващата - подобрена версия, създадена през 1934 г., 3 се появява през 1937 г. Интересна е „Чистометка 5”, използвана от Фред и Джордж Уизли, която може да вдига прилична скорост и е сравнително добра спортна метла. След 6 и 7 през 1995 г. се появява „Чистометка 11”, направена ръчно от испански дъб с лак за антизлополуки и вграден контрол върху вибрациите.

4. „Комета”

Първа от серията е 140, създадена през 1929 г. 140 е броят на изпробваните метли, докато са я изобретили. Този модел има заклинанието на Хортън-Кейч за по-лесно хващане на дръжката.Точно толкова са на брой, съобщава сайтът potter-mania.com. Вторият модел е „Комета 180”, създадена през 1938 г.? 260 е добра при попътен вятър, вдига средно голяма скорост. Метлата е създадена около 1991 г. Чо Чан ( търсачка на Рейвънклоу) притежава същата. „Комета 290” е най-съвременният модел състезателна метла от серията с максимално ускорение от 0-97 км/ч, като това се получава само при добър попътен вятър.

5. „Метеор”

„Метеор” е най-евтината състезателна метла, създадена през 1955 г. Тя е нестабилна, вдига прилична скорост, но не може да издържа на дълги пътища.

6. „Дъбова стрела 79”

Широка и тежка метла, създадена от Елиас Гримстоун през 1879 г. за продължителни полети.

7. „Луноход”

Тънък ръчно изработен от ясен модел метла, която за времето си (създадена е през 1901 г. от Гладис Ботби) е можела да запише рекорд за най-голяма височина на летене. Максималната скорост е била под 113 км/ч.

8. „Сребърна стрела”

Доста по-бърза от моделите „Дъбова стрела 79” и „Луноход”, развива скорост до 113 км/ч.

9. „Гръмотевица”

Метлата е създадена от Елерби и Спудмор през 1940 г. За времето си се е движела по-бавно от кометите и чистометките и затова не е използвана в нито един спорт.

10. „Бърза клечка”

Метлата е създадена от Елерби и Спудмор през 1952 г. Никога не е използвана в куидича, тъй като не е способна да се издига мощно.

11. „Клонка 90”

Това е променлива метла. Създадена е от Флайт и Баркер през 1990 г. „Клонка 90” се изкривява при достигане на високи скорости и затова никога не е използвана в куидича.