0

Т емпературите паднаха и сезонът на супите започва. Ако обичате да ги похапвате за обяд и вечеря, то може да заложите на волуметрична диета.

План

При диетичния план се хапват храни с ниско съдържание на калории и високо съдържание на вода като плодове, зеленчуци и супи. В същото време ограничавате калоричните храни като бисквити, бонбони, ядки, семена и масла. Диетата е разработена от д-р Барбара Ролс, която твърди, че тези ограничения ви помагат да се чувствате сити за по-дълго време, намаляват приема на калории, а оттам стимулира и загубата на тегло. За разлика от други хранителни режими волуметричната диета е предназначена да насърчава здравословни хранителни навици и трябва да се разглежда като дългосрочна промяна в начина на живот, а не като краткосрочно решение.

Категории

Волуметричната диета групира храните в четири категории въз основа на тяхната калорична плътност. В първата категория са с много ниска (по-малка от 0,6) и в нея влизат повечето плодове, зеленчуци без нишесте като домати, чушки, гъби, броколи, аспержи, както и супи на основата на бульон. Във втората са храни с ниска плътност (между 0,6–1,5). Тук попадат пълнозърнести храни (паста, кафяв ориз), бобови, картофи, грозде, банани, нискомаслени млечни, пилешко, пуешко, немазна риба, доматен сос. Типичното хранене при спазване на диетата трябва да включва предимно храни от първата категория, както и от втората, за да запълните чинията си. Хляб, сирене, яйца, сьомга, червени меса, авокадо, сладолед спадат към третата категория е със средна плътност (1,6-3,9). При спазването на диетата може да приемате малки количества от тях. Храните от четвъртата категория - с най-висока калорична плъст (от 4,0-9,0), следва да се ограничат. Това са мазнини, пържено, десерти, бонбони, чипс, ядки, пълномаслени сосове. Добрата новина е, че за разлика от повечето режими няма храна, която да се напълно забранена. Всъщност може да включите храни с висока калорична плътност, като промените размера на порциите си и коригирате другите си хранения. Стандартният план за хранене на диетата осигурява около 1400 калории на ден, но може да бъде коригиран, за да отговаря на целите ви за калории, като добавите допълнителни закуски или увеличите размера на порциите.

Активност

Упражненията са друг важен елемент от диетата. Тя препоръчва поне 30-60 минути физическа активност на ден. Това може да увеличи загубата на тегло и мазнини чрез повишаване на енергийния ви разход или броя на изгорените калории през деня. При спазването на режима е добре да следите физическата си активност и приема на храна в дневник, за да наблюдавате напредъка си и да идентифицирате области, които може да се нуждаят от подобрение. Броенето на калории обаче често е досадно и е причина да се откажете от спазването на даден режим. За улеснение може да използвате приложение на телефона си и то да следи кога сте изчерпали лимита си за деня.

Примерно 3-дневно меню:

Ден 1

Закуска: овесени ядки с плодове и чаша обезмаслено мляко

Междинна закуска: моркови с хумус

Обяд: пиле на грил с киноа и аспержи

Междинна закуска: нарязани ябълки и леко стринг сирене

Вечеря: печена треска с подправен зеленчуков кускус

Ден 2

Закуска: обезмаслено кисело мляко с ягоди и боровинки

Междинна закуска: твърдо сварено яйце с резенчета домат

Обяд: пуешко с чили, боб и зеленчуци

Междинна закуска: плодова салата с пъпеш, киви и ягоди

Вечеря: лодки от тиквички, пълнени с телешка кайма, домати, чушки и сос маринара

 

Ден 3

Закуска: бъркани яйца с гъби, домати и лук, плюс парче пълнозърнест тост

Междинна закуска: смути с обезмаслено мляко, банан и горски плодове

Обяд: пилешка супа с фиде

Междинна закуска: пуканки

Вечеря: пълнозърнеста паста с пуешки кюфтета и сотирани зеленчуци