0

У смихнат, балансиран, умерен, спокоен – тези качества на Димитър Главчев ще са му от полза като служебен премиер. Но в същото време той е наясно, че до предсрочните избори ще бута камъка на Сизиф. Всеки път, когато достигне до върха на скалата, камъкът ще се претъркулва надолу към изходната си точка. Не защото нашенският Сизиф (Главчев) е наказан от боговете за своята прозорливост. Просто конституционната реформа докара нещата дотам държавният глава да няма избор на кого да възложи да бута камъка. И въпреки че Главчев можеше да си осигури комфорта да откаже на президента и да си остане председател на Сметната палата – престижен пост, който няма да му коства такива нерви – той пое предизвикателството. Вероятно ще има много моменти, в които ще съжалява за това свое решение. Но няма да си признае.

Атаките срещу него започнаха веднага след като Румен Радев го определи за кандидат за служебен министър-председател след проведените консултации с малцината, които могат да изпълняват такива функции. И докато Главчев препитваше кандидатите за министри, партиите се надпреварваха да се разграничават от него и да се заричат, че няма да има техни представители в служебния кабинет, а министри в оставка недоволстваха и пристъпваха нервно от крак на крак, че не са получили оферта, или пък обясняваха, че няма да приемат.

Критика

Въпреки уверенията, че ще има плавен преход при предаването на властта, премиерът в оставка Николай Денков също не се сдържа. И след изявлението: „Със спокойствие ще дам поста на Димитър Главчев. Нямам предубеждения към него. Всеки един премиер влиза в трудна среда и трябва да му се помогне максимално, колкото той иска“, Денков определи Главчев като "партийно лице" и "част от номенклатурата на ГЕРБ".

"Не случайно миналата година беше избран в доста екстремни ситуации като председател на Сметната палата, която проверява действията на правителството за години назад, така че няма как да се правим, че няма отношение към ГЕРБ", изброи Денков. След което каза, че очаква служебният премиер да си свърши работата. "Това е, което се очаква от него по конституция – да проведе честни избори. Това, разбира се, ще зависи много и от състава на Министерския съвет, особено от министъра на вътрешните работи и министъра на електронното управление". С други думи – оправяй се сам, но да знаеш...

Търсене

„Упреците към мен са, че съм ярка политическа фигура, но от две-три години тази яркост избледня, а отпреди няколко месеца съвсем я няма“, заяви Главчев, докато от ПП-ДБ тръбяха, че е човек на ГЕРБ. Политиците, които катурнаха преговорите за ротацията и доведоха нещата до неизбежни предсрочни избори, бяха особено активни в коментарите, че служебното правителство ще е партийно оцветено и зависимо. Отговорът на тези обвинения на Главчев: „Министри има по министерствата, ще търся експерти, равноотдалечени от всички политически сили, и хора, които не са компрометирани и с добро име в обществото“.

„Президентът е отговорен човек и няма да хвърли държавата в конституционна криза. Това е негов избор и ние го приемаме“, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Самият Главчев се държи уважително към него, а на въпрос преди години кои са най-важните уроци, които е научил от Борисов, той отговори: „Много уроци съм научил, но основно негово качество е да слуша хората и тогава да взима решение. Много се вслушва в хората, обсъжда с тях, когато има проблем. Винаги когато някой иска да говори с него за съвет или проблем, той го изслушва. Няма друг министър-председател или политик, който винаги да отговаря по телефона без значение кой му се обажда“. И дано наистина да е научил точно тези уроци – ще са му от голяма полза сега, когато сам ще е в тази роля.

„Мой основен приоритет винаги е бил да отстоявам независимостта на институцията, която съм оглавявал или за която съм работил. Спазването на закона, прилагането на добрите и доказани европейски практики, опитът ми на одитор и професионализмът на колегите е гаранция за независимостта на институцията. Може да ви прозвучи нескромно, но аз винаги съм се ръководил само от професионалните стандарти и закона в дадена дейност“, каза Главчев в друго интервю, след като оглави Сметната палата. С гаранциите, че няма да допусне намеси и влияние. И с уверението, че иска и ще работи за това институцията да не бъде "беззъба" или "бухалка". Именно това се очаква от него и като служебен премиер.

Биография

Роден през 1963 г. в София, той завършва 35-о средно училище, известно като Руската гимназия, където е учил и Сергей Станишев. През 1987 г. се дипломира в УНСС (тогава ВИИ "Карл Маркс") като икономист-счетоводител. Пак там завършва магистратура по международни икономически отношения.

В парламента влиза през 2009 г. Две години по-късно става заместник-председател на парламентарната група на ГЕРБ, а в 42-ото Народно събрание запазва този пост. В 43-ото Народно събрание отново е заместник, но този път на председателя на парламента Цецка Цачева. Председател на 44-ото Народно събрание за периода 19.04.2017 – 17.11.2017 г., докато Цецка Цачева е в предизборна кампания. Заместник-председател на 43-ото Народно събрание. Председател на Комисията за наблюдение на дейността на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране в 41-ото Народно събрание. Ръководител на делегациите на Интерпарламентарния съюз, Парламентарната асамблея на Съвета на Европа в 44-ото Народно събрание.

Избран е за председател на Сметната палата на 28 юли 2023 г., след като е номиниран от ГЕРБ-СДС. Получава 148 гласа "за", 34 - "против", 6-ма се въздържат. "За" гласуват ГЕРБ-СДС, ДПС и "Продължаваме промяната - Демократична България", сочи справка в интернет страницата на Народното събрание – нищо че от ПП-ДБ в момента се дистанцират най-много от Главчев.

„Аз съм диалогичен човек, мога да изслушам аргументите на всеки, вратата ми винаги е била отворена за смислени идеи, които могат да се реализират. Но влияние в работата и компромиси с принципите и професионализма си не правя. Не крия политическите си убеждения, бях дълги години депутат от ГЕРБ, но след като веднъж ми е гласувано доверие за някаква работа, аз я върша според професионалните си принципи и разбирания. Това колегите ми го знаят и досега не са се опитвали да ми оказват влияние“, коментира Главчев в интервю. Друго, в което има опит и не звучи голословно, е принципът му да не се излиза от рамките на добрия тон и политическият диалог да е в рамките на нормалното. Което изисква наистина здрави нерви.

Когато не е ангажиран с работа, Главчев хваща гората. Обича да е сред природата и се радва на зеленината, птиците и чистия въздух. Планинските върхове са му предизвикателство. Проявява издръжливост и постоянство и вдига летвата по-високо, по-високо – покореният веднъж връх вече е рутина. Обича и да кара велосипед в Южния парк. Там хората го спират и разговарят с него. И се впечатляват колко достъпен и човечен диалог се получава, защото той не проявява егоцентризма, присъщ на някои политици, които се разграничават от избирателите.

Най-тежката промяна за него настъпи, когато му сложиха охрана като шеф на парламента. Споделял е, че това му е коствало много: „Най-тежката промяна е загубата на свобода. Това не е от полза, много се променя животът, когато те охраняват от НСО. От друга страна, трябва да влезеш и в съзнанието на човек, който си върши работата. Те вече не охраняват само персоната Димитър Главчев“.

В следващите месеци Главчев няма да катери планински върхове толкова често, колкото иска. Но предизвикателството пред него е огромно. Ако добута успешно камъка – служебен кабинет, до изборите, независимо дали две в едно или на различни дати, той ще е покорител. И ще очаква и търси следващото предизвикателство.