0

В сепризнато е, че най-интензивното и резултатно време за морски риболов е краят на лятото и есента. В морето, както е известно, e разрешен и подводният риболов, с който е особено известен например Ахтопол.

В Черно море обитават над 130 вида риби, от които 60 вида са предмет на риболов. Най-изобилна е хамсията, която преобладава в източната част на морето. На второ място е цацата, която се размножава далеч от бреговете. През пролетта мигрира по западното крайбрежие. Тези два вида са основата на хранителната верига за по-големите хищни риби.

Мигриращи

Мигриращи риби - обект на риболов по нашето крайбрежие освен цацата и хамсията са още леферът, карагьозът, паламудъ, сафридът, зарганът, иларията, змарида и др. От дънните риби най-голямо стопанско значение имат калканът и попчето. В малки количества се ловят барбун, меджит и др.

Най-използваните риболовни съоръжения са талянът, гаргъри, грипаволите с различна дълбочина и размер на очите в зависимост от това за каква риба са предназначени, фустанелата и садето. Таляните са съоръжения за пасивен риболов на хамсия, цаца, скумрия, паламуд, сафрид, карагьоз и др. и представляват умело направени капани от пръти, шамандури и мрежи.

Моруна

Най-голямата моруна, уловена в таляна на „Ахтос”, тежи 536 кг и от нея е добит около 80 кг черен хайвер.

За любителите на подводния риболов интерес представляват кефалът, лавракът и спаритът.